Bijeenkomst Diabetes & Voeding

11 juni 2019

Naast bewegen, is gezonde voeding ook belangrijk voor een gezond en gelukkig leven met diabetes! In samenwerking met het Voedingscentrum en studenten Voeding & Diëtetiek van de Haagse Hogeschool organiseerden wij daarom de bijeenkomst Diabetes & Voeding. Deze bijeenkomst vond afgelopen dinsdag plaats voor alle deelnemers van de Haagse Diabetes Challenge. De ervaringen van deze dag delen wij graag met iedereen.

Tijdens de bijeenkomst verzorgden het Voedingscentrum en student Voeding & Diëtetiek van de Haagse Hogeschool vijf verschillende lessen over Diabetes & Voeding. Hieronder volgt een overzicht van de lessen met tips hoe ook jij kan gaan voor gezonde voeding!

Schijf van Vijf: gezonde voeding

Gezond eten zorgt ervoor dat je fit en gezond blijft. Dit filmpje legt uit wat de Schijf van Vijf is en hoe het je kan helpen om gezonde en duurzame keuzes te maken.

Tijdens de les ‘Gezonde voeding’ leerden de deelnemers welke producten binnen de Schijf van Vijf vallen en welke niet. Een volkoren boterham past bijvoorbeeld binnen de Schijf van Vijf. Een witte boterham is niet gezond en past hier dus niet in. Via deze website ontdek je eenvoudig of een product binnen de Schijf van Vijf staat en waarom wel of niet.

Gezonde keuzes maken

Je staat in de supermarkt een bent op zoek naar gezonde crackers voor bij het ontbijt. Het aanbod is enorm en alle pakken crackers lijken op elkaar. Welk pak kies je en waarom?

Tijdens de les ‘Gezonde keuzes maken’ leerden de deelnemers hoe je door het lezen van etiketten gezonde keuzes kan maken. Zo kies je bijvoorbeeld voor de volkoren crackers met de minste suikers en meeste vezels. Via deze filmpjes van het Voedingscentrum leer jij ook waar je op moet letten bij het maken van gezonde keuzes in de supermarkt.

DSC_0276

De app ‘Kies Ik Gezond?’ helpt je bij het kiezen van gezonde producten. Met deze app scan, zoek en vergelijk je producten. Hierdoor hoef je niet zelf alle etiketten te lezen. Lees hier meer info over de app en hoe je deze gratis kan downloaden op jouw mobiele telefoon.

Gezond afvallen

Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Het is daarom verstandig om af te vallen bij overgewicht. Bewegen helpt daarbij! Maar ook gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij afvallen. Hier vind je tips over hoe jij kan afvallen.

Omgaan met verleidingen

Een taartje op een verjaardag, een ijsje op het strand, een frikandel als lunch of een blikje cola en Mars in de pauze. Er zijn veel ongezonde tussendoortjes die je kunnen verleiden. Tijdens deze les leerden de deelnemers meer grip krijgen op de momenten dat zij verleid worden om iets ongezonds te eten. Leer ook meer grip krijgen op deze momenten, door aan de slag te gaan met dit werkblad.

7Ddo4bv5QbWanG9aC0jwyA

Gezond koken

Tijdens deze laatste les leerden de deelnemers hoe je een gezonde maaltijd kan bereiden. Kies daarbij bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst, in plaats van witte rijst of gekookte aardappelen, in plaats van gebakken aardappelen. Ben jij benieuwd naar de gezonde recepten, die door de studenten Voeding & Diëtetiek zijn samengesteld? Laat het ons weten! Wij sturen de recepten naar je op.

Naast alle leerzame lessen werd natuurlijk ook bewogen! We sloten de dag af met een mooie wandeling door het Zuiderpark. We willen alle aanwezigen hartelijk danken voor hun enthousiasme!

fullsizeoutput_104f

Heb jij vragen over Voeding & Diabetes? of over de Nationale Diabetes Challenge? Stuur dan een mail naar ndc@bvdgf.org.