Blokje om met deelneemster Joy

9 juli 2019

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Wie, wat en waarom? Elke week lopen we een blokje om met iemand die zijn of haar verhaal over de NDC deelt. Deze week lopen we een blokje om met deelneemster Joy.

fullsizeoutput_11ad

Joy heeft een moeilijke tijd achter de rug, wat veel invloed had op haar leefstijl en gezondheid. Vorig jaar hoorde Joy van haar huisarts dat haar HbA1c-waarde flink was gestegen. Als deze waarde zou blijven stijgen, zou ze medicatie moeten gaan gebruiken. Joy’s huisarts vertelde over de NDC en adviseerde Joy mee te doen. Zo doende startte Joy in 2018 met de NDC in Den Haag en doet ze ook dit jaar weer mee met de Challenge in haar buurt. Wij stelden Joy drie vragen over haar deelname aan de NDC.

Wie heeft jou enthousiast gemaakt over de NDC?

“Toen mijn huisarts uitlegde wat de NDC is, was ik niet meteen enthousiast. Ik dacht: ‘Wandelen is niks voor mij’.  Uiteindelijk was het mijn verpleegkundige die me over de streep trok om mee te doen aan de NDC 2018. Ze zei dat ik gewoon mee moest doen en het eens moest proberen. Sindsdien wandel ik elke week. De NDC is een stimulans geweest om te starten met bewegen.”

“De NDC is een stimulans geweest om te starten met bewegen.”

Waarom doe je dit jaar voor de tweede keer mee met de NDC?

“Na het succes van vorig jaar doe ik ook dit jaar weer mee met de NDC. Maar in plaats van elke week, wandel ik eens in de twee weken mee. De andere week doe ik aan aquajogging. Ik heb gemerkt dat ik het prettiger vind om alleen te wandelen, in plaats van in een groep. Ik doe dit jaar vooral mee aan de NDC, omdat ik de positiviteit wil overbrengen bij andere deelnemers. Ik wil hen laten zien wat de NDC mij heeft opgeleverd.”

Wat heeft de NDC jou opgeleverd?

“Een hele nieuwe gaderobe in kleinere maten! Sinds mei vorig jaar ben ik namelijk 16 kilogram afgevallen. Niet alleen dankzij de NDC, maar ook door meer te gaan fietsen en gezonder te eten. De NDC heeft er voor gezorgd dat ik die eerste stap naar meer gezondheid heb gezet. Dankzij de NDC heb ik ervaren dat ik het kan: meer bewegen en gezonder leven. Sinds ik afval voel ik mij veel fitter en mentaal ook beter. Het belangrijkste voor mij is dat ik geen medicatie nodig heb. Daarnaast heb ik mijn eigen buurt ook beter leren kennen. Ik woon hier nu 30 jaar, maar heb door het wandelen ineens plekjes ontdekt waar ik voorheen nooit kwam!”

De NDC 2019 is in volle gang. In kleine stappen trainen lokale zorg- en sportprofessionals samen met deelnemers als Joy aan tot de NDC Week eind september. Uit onderzoek weten we al wat de NDC de deelnemers en professionals oplevert. Met de rubriek ‘Blokje om’ delen we elke week een persoonlijk verhaal van iemand die bij de NDC betrokken is. Wil jij ook je ook inzetten voor of meewandelen tijdens de NDC? Kijk eens op www.nationalediabeteschallenge.nl.