Blokje om met buurtsportcoach Tanja

16 juli 2019

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Wie, wat en waarom? Elke week lopen we een blokje om met iemand die zijn of haar verhaal over de NDC deelt. Deze week lopen we een blokje om met buurtsportcoach Tanja.

Tanja is buurtsportcoach binnen gemeente Renkum. Dit jaar begeleidt ze voor de vierde keer wandelgroepen van de NDC. Volgens Tanja is de NDC een mooie gelegenheid om onder andere mensen met (een risico op) diabetes type 2 in beweging te krijgen. Daarnaast wandelen ook mensen met COPD, hartfalen, psychische problemen en andere chronische aandoeningen mee. De interventie is een goede ingang voor een samenwerking met de zorgverleners. Wij stelden Tanja drie vragen over haar betrokkenheid bij de NDC.

fullsizeoutput_123a

Wie wandelen mee tijdens de NDC?

In Gemeente Renkum zijn dit jaar drie wandelgroepen gestart. In totaal doen 70 deelnemers mee met de NDC 2019! Om hen goed te begeleiden wandelen vrijwilligers, praktijkondersteuners en buurtsportcoaches zoals ik mee. Zo af en toe sluit ook een huisarts, diëtiste, podotherapeut en de wethouder Zorg aan bij de wekelijkse wandeltrainingen.

Wat heeft meedoen met de NDC jullie gebracht?

Dankzij de NDC is er beter contact tussen zorgverleners en patiënten en is de samenwerking tussen de buurtsportcoaches en zorgverleners verbeterd. Dankzij deze samenwerking vinden Zorg en Sport elkaar makkelijker en kunnen we meer mensen structureel in beweging brengen. Dat heeft natuurlijk weer positieve effecten voor de gezondheid van alle inwoners van gemeente Renkum. Daarnaast levert de NDC veel gezellige avonden en zaterdagochtenden op!

“Dankzij deze samenwerking vinden Zorg en Sport elkaar makkelijker en kunnen we meer mensen structureel in beweging brengen.”

Welke tips zou je andere mee willen geven?

Werk samen met meerdere partijen, waardoor het wekelijks wandelen verdeeld kan worden. 
Probeer enthousiaste deelnemers uit eerdere Challenges in te zetten als ‘voorbeeld’ om anderen te enthousiasmeren of om als vrijwilliger te helpen bij de wekelijkse wandelingen. 
Zorg voor een kop koffie of thee na afloop. Deelnemers bouwen zo een band met elkaar op. Tijdens de koffie proberen wij mensen ook aan elkaar te koppelen als wandelmaatje. Daarnaast wordt tijdens de koffie een groepsgevoel gecreëerd, waardoor de kans groter is dat de groep na de NDC ook met elkaar blijft lopen. Kortom: belangrijk moment voor sociale contacten en motivatie voor structureel bewegen. 

De NDC 2019 is in volle gang. In kleine stappen trainen deelnemers samen met lokale zorg- en sportprofessionals zoals Tanja aan tot de NDC Week eind september. Uit onderzoek weten we al wat de NDC de deelnemers en professionals oplevert. Met de rubriek ‘Blokje om’ delen we elke week een persoonlijk verhaal van iemand die bij de NDC betrokken is. Meer weten? Kijk eens op www.nationalediabeteschallenge.nl. Vragen of wil jij je aanmelden voor de NDC 2020? Mail naar ndc@bvdgf.org.