Blokje om in Loosduinen

23 juli 2019

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Wie, wat en waarom? Elke week lopen we een blokje om met iemand die zijn of haar verhaal over de NDC deelt. Deze week lopen we een blokje om met vier  organisatoren van een lokale Diabetes Challenge in Den Haag.

Joke (wandeltrainer), Corine Barendse (huisarts), Hendriek (praktijkverpleegkundige) en Tineke (deelnemer en wandeltrainer) organiseren de lokale Diabetes Challenge in Loosduinen, Den Haag. Dat doen zij niet alleen, maar met een groot team van onder andere praktijkondersteuners en diabebetesverpleegkundigen. Weinig vragen waren nodig om de dames aan de praat te krijgen ;). Aan ons de kunst om hun inspirerende verhaal samen te vatten onder drie vragen.

fullsizeoutput_1370

Op de foto van links naar rechts: Joke (wandeltrainer), Corine Barendse (huisarts), Hendriek (praktijkverpleegkundige) en Tineke (deelnemer en wandeltrainer).

Waarom doen jullie mee aan de NDC?

Corine vertelt: “Wij doen mee, omdat wij geloven dat bewegen het beste medicijn is. Door wekelijks te wandelen zien we dat deelnemers afvallen, fitter worden en lekker in hun vel zitten. Dankzij de NDC weten wij mensen enthousiast te maken om te gaan bewegen. Alleen een advies om (meer) te gaan bewegen werkt vaak niet. De NDC werkt wel, omdat wij mensen aan de hand meenemen en zelf ook wekelijks meewandelen. Dat schept vertrouwen en zorgt voor een veilig gevoel bij de deelnemers. Daarnaast wandelen de deelnemers niet alleen, maar in een groep. Zij maken elkaar enthousiast en dat maakt het bewegen ook nog eens heel gezellig!”

“Wij doen mee, omdat wij geloven dat bewegen het beste medicijn is.”

Wie heeft welke taak binnen jullie lokale Diabetes Challenge?

Corine: “zorgprofessionals, zoals Hendriek en ik, hebben bij de start van de Challenge de taak om deelnemers te werven. Zelf heb ik mensen persoonlijk benaderd, waarvan ik dacht dat zij wel mee zouden doen. Daarnaast hebben we tijdens spreekuren de NDC benoemd en folders uitgedeeld en hebben we per mail mensen uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst afgelopen april.”

Joke: “wandelcoaches, zoals Tineke en ik, nemen de organisatie van de wekelijkse wandelingen op zich. Denk aan routes uitstippelen en de oversteken regelen.”

Corine: “naast het werven, hebben wij de taak ook wekelijks mee te wandelen. Dat doen wij niet alleen! Ook diëtisten, fysiotherapeuten, podotherapeuten, pedicure, andere huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen en apothekers uit de wijk lopen allemaal een keer mee.

Wat maakt de NDC op jullie locatie zo succesvol? 

De vier dames wisten samen de volgende succesfactoren te benoemen:

  • Begin op tijd. Gun jezelf de tijd om even te achterhalen wat er precies van je wordt verwacht. Plan je Event, de hulpwebsite van de Bas van de Goor Foundation, is heel duidelijk. Hier staat goed wat je kan verwachten, dus maak er gebruik van.
  • Probeer iemand met grote maatschappelijke, sociale kaart te betrekken bij je organisatie. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of sociaal makelaar.
  • Er is of komt op ten duur een onderscheid tussen een snelle en minder snelle groep. Belangrijk dat je de minder snelle groep de kans geeft om in eigen tempo te lopen. Zij haken anders snel af. Maak de deelnemers, die vorig jaar al hebben meegedaan, duidelijk dat het wandeltempo van de ‘nieuwelingen’ de norm is.
  • Tot slot: zorg voor draagkracht binnen het team. Doe het niet alleen, maar samen. Maak wandelschema’s voor wie, wanneer mee wandelt.

De NDC 2019 is in volle gang. In kleine stappen trainen deelnemers samen met lokale beweegprofessionals en zorgverleners, zoals Barendse, aan tot de NDC Week eind september. Uit onderzoek weten we al wat de NDC de deelnemers en professionals oplevert. Met de rubriek ‘Blokje om’ delen we elke week een persoonlijk verhaal van iemand die bij de NDC betrokken is. Meer weten? Kijk eens op www.nationalediabeteschallenge.nl. Vragen of wil jij je aanmelden voor de NDC 2020? Mail naar ndc@bvdgf.org.

fullsizeoutput_1388

In de weken hiervoor deelden we ook al het verhaal van deelneemster Joy en buurtsportcoach Tanja