Blokje om met diabetesverpleegkundige Ellen

12 augustus 2019

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Wie, wat en waarom? Elke week lopen we een blokje om met iemand die zijn of haar verhaal over de NDC deelt. Deze week lopen we een blokje om met diabetesverpleegkundige Ellen.

Ellen is diabetesverpleegkundige in huisartsenpraktijk Postma in Vlagtwedde, Groningen. Vanuit deze praktijk weet Ellen, in samenwerking met de gemeente en verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, dit jaar succesvol een lokale Diabetes Challenge te organiseren. Ellen deelt graag haar ervaring en hoopt daarmee anderen (in Groningen) te motiveren ook een lokale Challenge op te zetten. Ellen brengt beweging in de praktijk. Ben jij de volgende?

fullsizeoutput_14bd

Waarom doen jullie mee met de NDC?

“Sinds 2006 ben ik diabetesverpleegkundige in onze praktijk in Vlagtwedde. Vanuit mijn werk geef ik mensen het advies om (meer) te gaan bewegen. Bijvoorbeeld over wandelen: dit kan in de buurt en hier heb je slechts een goed paar schoenen voor nodig. Daarnaast is de omgeving van Vlagwedde prachtig om doorheen te wandelen.
Het leek mij een mooi idee mensen niet alleen te adviseren over bewegen, maar zelf ook mee te doen! Vanuit mijn motivatie om meer mensen te stimuleren te gaan bewegen en hen de mooie wandelomgeving te laten zien, heb ik de Diabetes Challenge vanuit onze praktijk opgestart. Ik wil mensen laten ervaren dat samen wandelen leuk kan zijn en dat het uiteindelijk gezondheidswinst oplevert. Sindsdien wandelen we iedere week met een enthousiaste groep door prachtige natuur, die inspireert tot bewegen.”

“Het leek mij een mooi idee mensen niet alleen te adviseren over bewegen, maar zelf ook mee te doen!”

Hoe organiseren jullie lokaal de Diabetes Challenge?

“Ik wist niet direct waar ik moest beginnen. Ik ben om me heen gaan zoeken en vragen voor ondersteuning:

  • Zo heb ik onder andere het Huis voor de Sport benaderd, welke zich sterk maakt voor een gezonde leefstijl in de provincie. Op deze manier ben ik in contact gekomen met beweegcoach Taco. Hij heeft veel contacten in de wijk en ons geholpen met de organisatie.
  • Voor werving van deelnemers heb ik onder andere de lokale radio ingezet.
  • Met de praktijk hebben we besloten één keer in de week te wandelen tijdens werktijd. Er is veel support binnen het team: assistenten en huisartsen wandelen mee. Daarnaast zijn diëtiste, fysiotherapeuten en medewerkers van de lokale welzijnsorganisatie nauw betrokken en wandelt er elke week wel iemand van hen mee.
  • Omdat we als enige de NDC organiseren in Oost-Groningen doen ook deelnemers uit andere dorpen mee met de wandeltrainingen. We betrekken de deelnemers bij de organisatie. Zo bedenken zij bijvoorbeeld een wandelroute in hun eigen buurt voor de groep.
  • Tot slot maken we veel gebruik van de website Plan je Event van de Bas van de Goor Foundation. Deze ondersteunt ons voornamelijk in de communicatie naar deelnemers. Zo houd ik wekelijks een blog bij, met het doel ook anderen te enthousiasmeren met onze wandelverhalen.

Wat levert de NDC jullie op?

Het levert ons als zorg-, sport- en welzijnsprofessionals veel op. De NDC bevordert ons onderlinge contact en de onderlinge samenwerking. De betere samenwerking heeft weer een positief effect op de mensen die onze praktijk binnenkomen. Daarnaast merk ik, sinds de start van de NDC, een positief verschil in contact met de deelnemers tijdens het spreekuur. Als je het samen doet kost het echt niet veel tijd. Je krijgt er zoveel positiefs voor terug! Volgend jaar willen we Challenge breder opzetten en de dorpen om ons heen aanmoedigen met ons mee te doen.”

“De NDC bevordert ons onderlinge contact en de onderlinge samenwerking.”

Collage wandelgroep Groningen

Op dit moment weten meer dan 200 prakijken, gezondheidscentra en instellingen lokaal een Challenge te organiseren. Samen met hun deelnemers trainen zij tot het NDC Festival a.s. september. Het verhaal van Ellen is een goed voorbeeld van hoe je lokaal een Diabetes Challenge kan starten. Wil jij dit ook en durf je de uitdaging aan? Of heb je vragen? Laat het ons weten via ndc@bvdgf.org. Kijk voor meer informatie eens op www.nationalediabeteschallenge.nl.