Blokje om in Tiel

17 september 2019

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Wie, wat en waarom? In aanloop naar het NDC Festival lopen we elke week een blokje om met iemand die zijn of haar verhaal over de NDC deelt. Deze week wandelen we mee met de lokale Diabetes Challenge in Tiel.

Net zoals in Den Haag, wordt dit jaar ook binnen gemeente Tiel de stedelijke aanpak van de NDC georganiseerd. Dit betekent dat de lokale organisatoren in Tiel ondersteuning krijgen van de gemeente, zorgverzekeraar Menzis en Gezondheidscentrum ECT (Eerstelijns Centrum Tiel). Deze ondersteuning versterkt de samenwerking tussen zorgverleners, sportprofessionals en welzijnsmedewerkers in de wijk. Hierdoor worden nog meer mensen in beweging gebracht! Vanuit gezondheidscentrum ECT starten elke dinsdagavond drie wandelgroepen. Wij wandelden mee.

fullsizeoutput_16d7

Welke wandelgroepen?

Vanuit het ECT zijn dit jaar zestig(!) wandelaars de uitdaging aangegaan. Elke week wandelen zij mee met één van de drie wandelgroepen. Iedere deelnemer gaat zijn of haar eigen uitdaging aan. Zo is er een wandelgroep voor de technische 5 km wandelaar, de snelle 5 km wandelaar en de 3 kilometer wandelaars. Wij sloten aan bij deze laatste groep.

Wie wandelen mee?

Een heleboel enthousiaste mensen doen mee aan de Diabetes Challenge, omdat ze dat vooral erg gezellig vinden! Voorafgaand de wandeling drinken de deelnemers met elkaar een kopje koffie. Om vervolgens met elkaar erop uit te trekken. Naar buiten, de natuur in! Onderweg wordt heel wat gekibbeld en gelachen. Tussen de deelnemers levert dat nieuwe vriendschappen op. Tussen de zorgprofessionals en deelnemers levert het samen wandelen nieuwe gesprekken op over diabetes en een gezonde leefstijl. Daarbij levert het ook een betere samenwerking op tussen de zorgprofessionals onderling. Samen bewegen verbindt. Deze wandelgroep in Tiel is het wandelende bewijs! Naast de nieuwe verbindingen, levert het wandelen ook gezondheidswinst op. Zo vertellen deelnemers zich fitter en mentaal beter te voelen. 

“Samen bewegen verbindt.”

Wat maakt de NDC in Tiel zo succesvol?

Zoals in de wandelgroep van de 3 km wandelaars is te zien, werkt de NDC vooral omdat het zo laagdrempelig is. De deelnemers wandelen op hun eigen tempo, in de buurt, met elkaar en onder begeleiding van hun zorgprofessional. Praktijkondersteuner Bernadette is één van de kartrekkers van de Diabetes Challenge van het gezondheidscentrum en maakt de laagdrempelige wandelingen mogelijk. Met veel enthousiasme weet zij de deelnemers in beweging te krijgen en houden en haar collega’s te stimuleren hier ook een bijdrage aan te leveren. Bernadette wandelt elke week mee met de 3 kilometer groep. Haar collega’s van het gezondheidscentrum wisselen elkaar elke week af. Ook de directeur, Martijn Leeflang, wandelt regelmatig mee. Het samen doen maakt het organiseren van de Challenge draagbaar en leuk. De wandelaars en organisatoren kijken uit naar de feestelijke afsluiting tijdens het NDC Festival van 28 september in Den Haag!

En na het NDC Festival?

Dan wandelt de 3 kilometer groep gewoon door! Bernadette blijft ook in de wintermaanden aan de wandel met de deelnemers. Na het festival start de groep vanaf 8 oktober iedere dinsdag om 16:00 uur vanuit het ECT.

Op dit moment organiseren meer dan 200 prakijken, gezondheidscentra en instellingen lokaal een Diabetes Challenge. Samen met hun deelnemers trainen zij tot het NDC Festival van 28 september. Sluit jij de NDC 2019 feestelijk met ons af? Koop dan hier jouw festivalticket. In april 2020 starten we met de nieuwe editie! Wil jij ook lokaal een Diabetes Challenge organiseren of mee wandelen? Laat het ons weten via ndc@bvdgf.org. Kijk voor meer informatie eens op www.nationalediabeteschallenge.nl