Feestelijke finale Nationale Diabetes Challenge 2019

28 september 2019

Het Nationale Diabetes Challenge Festival op de laatste zaterdag van september is inmiddels een begrip. Met elkaar sluiten mensen met diabetes en/of andere chronische aandoeningen een periode van 20 weken werken aan hun gezondheid af. Dit jaar kwamen ruim 4.000 deelnemers hun finale van de NDC 2019beleven bij De Uithof in Den Haag. Van jong tot oud, met rollator of zonder en van zon tot aan hoosbuien: de sfeer zat er goed in! Burgemeester Krikke gaf het startschot voor de wandelingen.

NDC Festival 4.000 man (Medium) Ruim 4.000 man tijdens het NDC Festival 2019 (Foto: Ronald Hoogendoorn)

Laagdrempelige in beweging

Bas van de Goor vertelt: “Iedereen weet dat bewegen gezond is, maar voor sommige mensen kan het best lastig zijn om meer te bewegen. Het mooie aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC) is dat die mensen op laagdrempelige manier in beweging brengt. Gratis wandelen in eigen buurt, samen met anderen en met ondersteuning van eigen zorgverlener. Wij helpen de lokale organisaties met de opzet van de challenge in hun buurt, zij motiveren mensen om samen aan hun leefstijl te komen werken. Het levert verbluffende resultaten op.”

Werken aan vitaliteit

Dankzij de NDC pakken mensen niet alleen vaker de wandelschoenen, maar letten zij bijvoorbeeld ook meer op hun voeding. Onderzoek toont aan dat deelnemers afvallen, beter in hun vel zitten en vaak minder medicatie nodig hebben. Bij deze gezondheidswinst hebben niet alleen de deelnemers baat. Het verkleint ook de kosten voor de zorgverzekeraars en vermindert het ziekteverzuim, wat weer ten gunste komt van de werkgevers. Deelnemers waarderen hun eigen leven na de challenge gemiddeld met 1,1 punt hoger.

Een feestelijke finale

Voor de meeste deelnemers is de finale, waar zij hun slotafstand wandelen, echt een feestje om naartoe te leven. Dat was vandaag dan ook terug te zien tijdens het festival in Den Haag. Al vroeg in de morgen stroomde Sportcentrum De Uithof vol met mensen die arm in arm, al zingend de bus uitstapten. Samen met hun buurtgenoten, die ze 20 weken geleden nog niet kenden. De ontlading bij de finish waar deelnemers hun medaille, vaak de eerste in hun leven, kregen was dan ook groot. 

Volgend jaar in Tilburg

Ook komend jaar blijft de Bas van de Goor Foundation zich inzetten om mensen in beweging te brengen. Bas: “Inmiddels zijn er steden die de NDC op gemeentelijk niveau oppakken. Wij ondersteunen hen om zorg-, sport-, en sociaal domein samen te brengen. Dat maakt het makkelijker om ook preventief mensen in beweging te brengen en onderliggende problematiek aan te pakken.” Volgend jaar sluiten de deelnemers hun challenge af in Tilburg. Natuurlijk weer op de laatste zaterdag van september, een begrip inmiddels.  

Festival (Medium) Samen in beweging naar meer gezondheid (Foto: Ronald Hoogendoorn)

Achtergrondinformatie

Voor meer informatie over de Nationale Diabetes Challenge kunt u contact opnemen met Maartje van Spijker via maartje@bvdgf.org.