Update: Gevolgen coronavirus op de NDC

30 maart 2020

Maatregelen rondom de Nationale Diabetes en COPD Challenge i.v.m. coronavirus

De Bas van de Goor Foundation heeft vanwege alle ontwikkelingen rondom het coronavirus maatregelen genomen. Op deze pagina leest u meer over die algemene maatregelen. In dit bericht willen we u specifiek informeren over de gevolgen voor de Nationale Diabetes Challenge (NDC) en de Nationale COPD Challenge (NCC). Alle maatregelen die wij nemen komen tot stand in overleg met professionals uit de (diabetes)zorg.

Uitstel NDC/ NCC
Wij volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de daaruit volgende maatregelen op de voet. We zien dat de belasting op de zorg de komende tijd onverminderd hoog blijft en mensen voorlopig niet in groepsverband kunnen gaan wandelen. Wij vinden daarom dat ook ons 'plan B', om de NDC op 24 juni te starten, niet haalbaar is en hebben gewerkt aan ‘plan C’. We kunnen ons voorstellen dat locaties in 2020 geheel afzien van de NDC. Toch blijven wij zoeken naar manieren om door te gaan met onze missie om mensen in beweging te brengen naar een betere kwaliteit van leven. Hoe ingewikkeld dat op dit moment ook is.
 
Via deze mail informeren we je graag over een aantal opties (plan C) die wij zien om dit te blijven doen, ook voor onze (vaak kwetsbare) doelgroep. Dat kan als locatie, maar we hebben ook opties voor mensen om individueel in beweging te komen/ blijven. Natuurlijk blijven alle plannen onder voorbehoud. We weten niet hoe de situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen.

NDC Light
Voor organisatoren bieden we een ‘light-versie’ van de NDC aan. Ongeveer 10 weken lang wandel je met een groep mensen van september tot 14 november. De verkorte challenge sluit je lokaal af op 14 november. We organiseren geen centraal NDC Festival, maar zoeken andere manieren om toch verbinding met elkaar te krijgen en er een klein feestje van te maken. Daarover informeren we je later. 
 
Voor deze verkorte versie van de NDC vragen we €100, en geen verdere bijdrage van de deelnemers. Wij leveren geen shirts, maar wel een communicatiepakket, Plan je Event, medailles en online/ telefonische hulp en ondersteuning bij de organisatie waar nodig. De organisatie van deze verkorte challenge kan bij de zorg liggen, maar ook bij buurtsportcoaches, wijkteams, buurtverenigingen, etc. Zie je zelf geen mogelijkheden, dan is er misschien iemand anders in je omgeving te vinden die wil ondersteunen? Wij denken graag mee! De start en uitvoering van deze ‘NDC light’ is wat ons betreft flexibel, maar de afsluiting is op 14 november.

Over het individuele wandelprogramma ontvangen de organisatoren en deelenemers een aparte mail. 

14 november - Wereld Diabetes Dag
Op 14 november hopen we een periode van corona, sociaal isolement en beperkingen in bewegingsmogelijkheden te kunnen afsluiten. Wij hopen dat die dag, naast een afsluiting, ook een frisse en feestelijke start kan zijn van een periode vol gezondheid en samenzijn. Dat voelt op dit moment belangrijker dan ooit. Bij ons borrelt het van de ideeën…
 
We hopen dat het ons, samen met jou, toch lukt om ook in 2020 mensen te laten bewegen. Lukt het in 2020 niet meer om dat gezamenlijk te doen, dan hopen we dat we in 2021 meer mensen dan ooit te mogen verwelkomen tijdens de Nationale Diabetes Challenge.


Sportieve groet,

Team Bas van de Goor Foundation