Samen coronaproof wandelen

27 augustus 2020

Geen uitdaging teveel!

We maakten pas op de plaats en stelden de start van de Nationale Diabetes Challenge 2020 uit. Aanstaande 1 september gaan we dan toch echt beginnen! Samen met zo’n 80 locaties door het land luiden we de start in van onze landelijke leefstijlinterventie. Daarbij natuurlijk rekening houdend met de laatste coronamaatregelen. Wij zijn benieuwd welke locaties samen met ons de extra uitdagingen van dit jaar aangaan. De Bas van de Goor Foundation wandelt daarom mee op de verschillende locaties door het land. Deze keer inspireren we je met de beweging in Gouda.

NDC Gouda

Gouda gezond en gelukkig!
Gouda is dit jaar voor het derde jaar actief met de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Met deze leefstijlinterventie van de Bas van de Goor Foundation brengt SPORT•GOUDA haar inwoners in beweging naar een betere kwaliteit van leven. Wekelijks samen wandelen maakt namelijk gezond en gelukkig! Gouda wacht niet tot de landelijke start in september, maar koos ervoor al eerder aan de slag te gaan. Vanuit de Bas van de Goor Foundation wandelde onze collega Lisa mee met de NDC-locatie Goverwelle. Niet alleen om de sfeer te proeven, maar ook om te leren van deze coronaproof wandeltrainingen. 

Samenwerking sport en zorg
SPORT•GOUDA organiseert in drie wijken de wekelijkse wandelingen: Goverwelle, Korte Akkeren en Kort Haarlem. Daarbij werkt deze sportorganisatie samen met het lokale zorg- of huisartsencentrum in de wijk.

“De zorgprofessionals spreken de mensen die behoefte hebben aan een laagdrempelige opstap naar bewegen en vertelt over de NDC wandelgroep in de buurt. De mensen die worden doorverwezen, komen uiteindelijk bij mij in de wandelgroep terecht.” Vertelt sportmakelaar Sabine Slootweg. Sabine brengt en houdt mensen in beweging in Gouda West.

Bij de opstart van de wandelingen wandelt er wekelijks een zorgverlener mee. Deelnemers kunnen hierdoor tijdens het wandelen direct al hun vragen stellen aan de praktijkondersteuner, huisarts of fysiotherapeut. “Deze samenwerking is erg waardevol voor de deelnemers en zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel”, aldus Sabine.

Coronaproof wandelen
Sabine vertelt dat ze er voor dit jaar graag een wandelgroep bij hadden gehad in samenwerking met een ander gezondheidscentrum. Doordat de zorg zich nu meer focust op het bestrijden van COVID-19, is ervoor gekozen de start van deze nieuwe wandelgroep door te schuiven naar volgend jaar.

De drie bestaande wandelgroepen van vorig jaar wandelen gewoon door. De meeste deelnemers sluiten hier ook weer wekelijks bij aan. Wandelen is buiten en kan op afstand van elkaar. De deelnemers ervaren deze vorm van bewegen daarom als veilig en coronaproof. De groep houdt netjes afstand van elkaar bij het verzamelen en tijdens het wandelen. Als een deelnemer verschijnselen heeft blijft hij of zij thuis.

Vooral gezellig
Binnen de groep wordt er met elkaar gesproken over alle maatregelen, maar verder gaat het vooral ook over hele andere dingen. Dat maakt het samen wandelen heel gezellig en zorgt ervoor dat deelnemers in beweging blijven. Een deelnemer vertelt: “Dit jaar doe ik voor de tweede keer mee aan de NDC in Goverwelle. Doordat ik wekelijks wandel kan ik mijn hoofd leegmaken en ontspannen. Ik wandel liever niet alleen. De groep zorgt ervoor dat ik elke week weer de wandelschoenen aantrek.”

Lokale afsluiting op 14 november
Lisa begrijpt wel waarom deze deelnemers elke week samen wandelen. De groep is hartstikke gezellig en zit vol mooie verhalen. De deelnemers wandelen samen toe naar de finaledag op 14 november 2020, Wereld Diabetes Dag. Deze feestelijke dag wordt dit jaar afgesloten met een vierdaagse in eigen stad. Ook daar wordt met veel vreugde naar uit gekeken!

Wil jij ook mee wandelen met de Nationale Diabetes Challenge in Gouda of ergens anders in het land? Kijk hier voor een wandellocatie bij jou in de buurt. Geen locatie gevonden? Meld je via www.jouwwandeluitdaging.nl aan voor ons online wandelprogramma waar je zelfstandig mee aan de slag kunt! Interesse om als sport- of zorgprofessional zelf een challenge op te starten? Laat het ons weten via ndc@bvdgf.org.