Nationale Diabetes Challenge 2020 van start!

1 september 2020

Door meer te bewegen voelen mensen met diabetes type 2 zich energieker, neemt hun gewicht af en hebben ze soms zelfs geen medicatie meer nodig. De coronatijd maakt de noodzaak van een gezondere leefstijl nog eens duidelijk. Mensen die voldoende bewegen, gezond eten, stoppen met roken, goed slapen en voldoende ontspannen zijn weerbaarder tegen virussen als corona. Voor de Bas van de Goor Foundation alle reden om met haar leefstijlinterventie de Nationale Diabetes Challenge ook in 2020 weer van start te gaan.

NDC 1 (1)

Foto: Ronald Hoogendoorn Fotografie.

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes type 2. En dat aantal neemt alleen maar toe. Willen we de stijging omkeren, moeten we onder andere inzetten op een gezonde leefstijl. En dat is precies wat de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) doet met de Nationale Diabetes Challenge (NDC). 

De NDC is door het RIVM erkend als goed onderbouwde leefstijlinterventie, waarbij mensen met (een risico op) diabetes type 2 wekelijks samen wandelen in eigen buurt onder begeleiding van lokale zorg-, sport- en welzijnsprofessionals. ‘In de afgelopen vier jaar wisten we met de NDC al ruim 15.000 mensen in beweging te brengen naar een gezondere leefstijl. Het is ons doel dit aantal flink te vergroten’ vertelt Bas van de Goor, oprichter van de BvdGF en de NDC.

Uitdagingen overwinnen met de Nationale Diabetes Challenge

Mensen met diabetes type 2 in beweging brengen kent vele uitdagingen. Van de Goor: ‘Het gebrek aan motivatie, geld, tijd en/ of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin een rol. Met onze leefstijlinterventie spelen we in op deze beweegbelemmeringen. Dat helpt mensen om toch de eerste stap naar meer bewegen te zetten’.

Vanwege de corona-uitbraak kent de foundation dit jaar een extra uitdaging. ‘We zien dat sommigen angstig zijn om naar buiten te gaan. Vooral de ouderen en mensen met een chronische aandoening, omdat zij een vergroot risico hebben om ernstig ziek te worden bij besmetting met COVID-19. En dat terwijl erop uit trekken om te bewegen juist voor deze doelgroep extra belangrijk is’.

Voor de Bas van de Goor Foundation is echter geen uitdaging te veel om haar doel na te streven. Zij ontwikkelden in deze coronatijd daarom een aangepaste, coronaproof versie van de NDC.

Coronaproof bewegen

De BvdGF maakte pas op de plaats en stelde de start van de NDC 2020 in mei uit. ‘In die tijd zaten we bij de foundation echter niet stil’, vertelt Van de Goor. ‘Samen met onze partners ontwikkelden we een beweegkaart met oefeningen waar mensen thuis mee aan de slag konden. Daarnaast hebben we in razend tempo ons online wandelprogramma doorontwikkeld. Hiermee worden deelnemers uitgedaagd en geholpen om zelfstandig te werken aan hun wandeldoel en gezondheid.’ Meer informatie over dit online programma vind je op www.jouwwandeluitdaging.nl.

Kick-off 1 september 2020

‘We zijn echter heel blij dat we nu weer samen met de mensen in de wijk van start kunnen met onze collectieve leefstijlinterventie! Daar ligt dan ook onze kracht om multidisciplinair in de wijk samen te werken aan gezondheid’. Op 1 september luidt de foundation de start van de NDC 2020 in. Samen met zo’n 80 locaties door het land wordt vanaf dit moment weer wekelijks gewandeld. In 10 weken tijd trainen de deelnemers toe naar de feestelijke, online afsluiting op 14 november, Wereld Diabetes Dag. Daarbij natuurlijk rekening houdend met de laatste coronamaatregelen. Het samen wandelen in de wijk levert niet alleen gezondheidswinst op voor de deelnemers, maar ook nieuwe samenwerkingen tussen zorg, sport en welzijn.

Alle deelnemende NDC locatie voor 2020 zijn te vinden op www.nationalediabeteschallenge.nl/locaties.