Steunpakket gemeenten op leefstijl

23 februari 2021

In coronatijd is het belangrijker dan ooit om genoeg te bewegen en gezond te leven. Daarom komt het Kabinet met een maatschappelijk steunpakket van 200 miljoen euro om via gemeenten sociaal en mentaal welzijn en een gezonde leefstijl te verbeteren.

We weten dat de overgrote meerderheid van de corona-geïnfecteerde patiënten op de IC last heeft van overgewicht, obesitas en/of één of meerdere aandoeningen. Daarbij komt dat er in coronatijd minder wordt bewogen, terwijl juist onze weerstand ondersteund moet worden door een gezonde leefstijl om de kans op een ongunstig ziektebeloop bij besmetting te verkleinen.

Het doel van het nieuwe maatschappelijke steunpakket is om mensen zo gezond mogelijk uit deze pandemie te laten komen en te zorgen dat ze met een betere weerstand een eventuele volgende virusinfectie aankunnen. Hiervoor is intensivering van initiatieven voor een gezonde leefstijl noodzakelijk, geeft het Kabinet aan. Gemeenten krijgen meer ruimte om lokaal in te zetten op gezonde activiteiten waarvan bewezen is dat ze werken, zoals de Nationale Diabetes Challenge.

Steun om in de gemeente te gaan wandelen

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de exacte invulling van het maatschappelijk steunpakket en de procedures van aanvraag via de gemeenten. Uiteraard houden we alle organisatoren van de NDC 2021 op de hoogte hoe dit steunpakket gebruikt kan worden om de NDC te organiseren.

Ben jij (buurt)sportcoach, wandeltrainer, zorgverlener of welzijnswerker en wil jij weten wat de Nationale Diabetes Challenge inhoudt en hoe jij kan helpen om meer mensen in beweging te krijgen naar een gezonde toekomst? Schrijf je dan in voor 1 van onze informatiebijeenkomsten waarin we je vertellen hoe wij jou van A tot Z ondersteunen om een wandellocatie te starten, ook coronaproof zolang dat nodig is.