Wandelgroepen in Rotterdam van start!

14 oktober 2021

Begin oktober starten 15 wandelgroepen in Rotterdam vanuit het programma ’Mijn diabetes in beweging’. Bewoners, met een Turkse of Marokkaanse afkomst en te maken hebben met (pre)diabetes, trekken vanaf dan wekelijks de wandelschoenen aan om in beweging te komen. Door samen te wandelen werken zij (preventief) aan hun eigen fysieke en mentale gezondheid.  

Groepsleiders begeleiden in totaal 150 deelnemers in 15 groepen in 10 weken bij het wandelen en geven voorafgaand, tijdens en na de groepswandelingen algemene informatie en tips over een gezonde leefstijl, zoals beweging, voeding en zorg rond diabetes. Daarbij wordt rekening gehouden met de taal en culturele verschillen. De groepen wandelen wekelijks, waarna het streven is dat iedereen daarna nog een half uur zelfstandig wandelt. Door elke week op een vast moment met een vaste groep te wandelen onder begeleiding, ervaren de wandelaars verbeteringen in hun leven op gebied van gezondheid, sociale contacten en taal.

Iedere week is er een thema; van meer bewegen tot minder (wit) brood en rijst eten. Van goede nachtrust en water drinken tot het koken met verse producten en gebruik van minder zout en suiker. Deelnemers kunnen de tips en informatie direct inpassen in hun dagelijkse leven. Begeleiders komen uit de wijken zelf en zijn veelal bekenden voor de wandelaars. Juist in deze coronaperiode is gebleken dat bewegen, een gezonde leefstijl en het ontmoeten van mensen extra belangrijk is om mentaal en fysiek weerbaar te zijn. Half december sluiten de wandelgroepen het traject feestelijk en actief af.  

Rotterdam2

Diabetes en bewegen 

Deze wandelgroepen zijn een initiatief van Vereniging DSB, Novo Nordisk en ons. Samen hebben wij dit programma ontwikkeld om de doelgroep te ondersteunen om een gezondere leefstijl te gaan ontwikkelen. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes en naar schatting zijn er ruim 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Bij mensen met een Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders1. Daarnaast zijn deze mensen veelal laaggeletterd. 

Aan de slag 

Het programma van ‘Mijn diabetes in beweging’ gaat nu van start. Als dit succesvol is, wordt het initiatief mogelijk uitgebreid om meer mensen op een laagdrempelige manier deel te laten nemen aan groepswandelingen in de buitenlucht.   

Vereniging DSB, uit het hart van de Afrikaanderwijk, heeft jarenlang in heel Rotterdam sterke vertrouwensbanden met de Turkse en Marokkaanse doelgroep opgebouwd. Dit geeft het programma directe toegang tot de doelgroep. De Bas van de Goor Foundation en Vereniging DSB hebben het programma samen aangepast zodat de doelgroep zich erin herkent. 

Meer lezen over de wandelgroepen in Rotterdam? Lees hier: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/mijndiabetesinbeweging/