Wandelgroepen in Rotterdam groot succes

17 december 2021

ROTTERDAM – Op 9 december is de (kleinschalige) feestelijk afsluiting van de wandelgroepen voor mensen met een Turkse en Marokkaanse afkomst met (pre)diabetes. Begin oktober begonnen ruim 150 deelnemers in 15 groepen aan hun wandelchallenge om 10 weken achtereen te wandelen. De reden om wekelijks te wandelen, of zelfs wel meer, is om te werken aan hun gezondheid en in sommige gevallen diabetes te voorkomen. Op 9 december was de laatste wandeling waarbij Bas van de Goor meeliep en hen toesprak.

Goede eerste resultaten

De wandelaars zijn enthousiast. Omer Hunkar Ilik van Vereniging DSB startte de wandelgroepen op met Bas van de Goor Foundation en Novo Nordisk. Omer is blij met het resultaat na die 10 weken. “We startten de groepen op en al snel zagen we dat er veel meer mensen mee wilden wandelen. De stappentellers gaan aan en zelfs naast de wandelgroepen geven de deelnemers aan meer te wandelen en zich fitter te voelen.”  

Ook Bas van de Goor, oud olympisch volleyballer, is blij met het resultaat. “Het is fantastisch dat zoveel mensen zijn gaan bewegen en zij ervaren dat zij fitter zijn. Dat er nu ook een groep met mannen is gestart, geeft veel energie om door te gaan. Hopelijk kunnen wij nog meer mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond in beweging brengen, wellicht ook in andere delen van Nederland.” 

Meer dan wandelen

Met de start van deze wandelgroepen in Rotterdam zijn de eerste stappen gezet om ook mensen met een andere culturele achtergrond preventief te laten werken aan hun gezondheid. Want het is niet alleen wandelen. Het is werken aan je gezondheid door ook kennis te krijgen over wat gezond eten en leven betekent. Zoals voeding, meer bewegen en goed slapen. De deelnemers geven aan dit meteen te kunnen toepassen, mede doordat zij de informatie in hun eigen taal te ontvangen. 

20211130_bvdgf_rhfRH106091

Dit programma vraagt de aandacht voor een groeiend probleem: in Nederland hebben momenteel 1,2 miljoen mensen diabetes. Daarnaast zijn er naar schatting ruim 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Bij mensen met een Turkse of Marokkaanse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan gemiddeld1. Deze mensen zijn bovendien de Nederlandse taal vaak minder goed machtig. Bestaande leefstijlprogramma’s bereiken tot op heden deze doelgroep slecht, omdat een goede beheersing van de Nederlandse taal vaak een vereiste is om mee te kunnen doen.
 
Meer lezen over de wandelgroepen in Rotterdam? 

Lees hier meer informatie: 
https://www.nationalediabeteschallenge.nl/mijndiabetesinbeweging/ of lees het artikel uit het Algemeen Dagblad met persoonlijke verhalen van de deelneemsters. 

Bekijk via deze link een fragment van het programma de Sociëteit waar vertelt wordt over hoe de groep in beweging is gekomen en waarom dit zo belangrijk is, juist in deze tijd. Het fragment is te zien tussen 10.40 en 20.20 minuten.
 

1: Bron Diabetes Fonds