Zo organiseer je de Nationale Diabetes Challenge in 10 stappen

3 februari 2022

Samen naar een succesvolle beweeginterventie 

Ben jij enthousiast over de Nationale Diabetes Challenge maar heb je nog vragen wat er allemaal bij komt kijken om dit succesvol op te zetten in jouw stad of dorp? We helpen je graag om in 10 stappen de Nationale Diabetes Challenge te organiseren.  

 

1. Maak kennis met de Nationale Diabetes Challenge 

Op donderdag 10 en 24 februari organiseren we online informatiebijeenkomsten. Hierin vertellen we je alles over de Nationale Diabetes Challenge, over het effect ervan, wat het van je vraagt om het te organiseren en vooral ook wat het oplevert. Uiteraard is er ook ruimte om al je vragen te stellen. Schrijf je nu in voor één van deze bijeenkomsten. Lukt het je niet om aan te sluiten bij de online informatiebijeenkomst? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie. 

 

2. Locatie inschrijven 

Ga jij samen met ons mensen met (een verhoogde kans op) diabetes in beweging brengen naar een gezondere toekomst? Tof! Dan is het tijd om je locatie aan te melden. Nadat je alle gegevens hebt ingevuld, krijg je hiervan een bevestiging. We sturen je een pakket op waarmee je aan de slag kan gaan om wandelaars te gaan werven voor jouw wandelgroep(en).  

 

3. Jouw locatiewebsite aanvullen 

Na inschrijving ontvang je ook inloggegevens om je eigen pagina op onze site te beheren. Hier kun je informatie kwijt over de wandelgroep(en) die je op gaat starten. Je kunt hier deelnemers naar toe verwijzen voor meer informatie en jouw pagina wordt automatisch opgenomen op de landkaart met alle locaties waar de Nationale Diabetes Challenge wordt georganiseerd. Zo kunnen mensen jouw locatie vinden als zij een wandelgroep zoeken. 

 

4. Samenwerken

De groep opstarten is makkelijker met anderen. Zorg voor bekendheid binnen en buiten jouw organisatie en betrek jouw professionele omgeving. Denk aan de sportprofessionals die goed kunnen organiseren en verbinden, denk aan diverse zorgprofessionals en welzijnswerkers voor de werving en het meewandelen of schakel een wandelcoach in om jou in de organisatie te ontlasten. Het is ook goed om bij de gemeente te informeren over wat je gaat doen, wellicht kunnen zij jou zelfs helpen bij de aanvraag van subsidies. 

 

5. Werven van deelnemers 

Je ontvangt van ons een pakket met communicatiemiddelen om deelnemers te werven, zoals posters, flyers en medicijndoosjes. Verspreid deze op plekken waar jouw potentiële deelnemers komen. Denk aan de wachtkamer, buurthuizen en bibliotheken. Organiseer ook één of meerdere informatiebijeenkomsten om deelnemers warm te maken door meer informatie te geven. In jouw digitale omgeving bij ons ‘Plan Je Event’ staan ook kant-en-klare uitnodigingen voor deelnemers en media, een uitgebreid projectplan, een flow chart en een wervingsvideo voor in de wachtkamer die hierbij kunnen helpen. 

 

6. Laat je informeren 

In aanloop naar en tijdens de Nationale Diabetes Challenge gaan we jou op verschillende momenten informeren over interessante onderwerpen zoals het motiveren van deelnemers en Eerste Hulp bij Diabetes. Dit om jou zo goed mogelijk te ondersteunen om succesvol aan de slag te gaan met jouw wandelgroep(en). 

 

7. Wandelen met de groep 

De eerste wandeling kun je het beste plannen tussen eind april en begin mei. Vanaf begin mei heb je nog 20 weken tot de finaledag op 24 september in Arnhem. Met behulp van eRoutes (gratis app) kun je eenvoudig routes maken in jouw omgeving. Het wandelen doet heel veel goeds voor de deelnemers, maar de gezondheidswinst wordt nog veel groter als wandelaars ook met andere onderdelen van hun leefstijl aan de slag gaan. Daarom kunnen de deelnemers zich inschrijven op de leefstijltips die wij regelmatig versturen.

 

8. Voorbereiden op de finaleweek 

In de laatste week van de Nationale Diabetes Challenge lopen alle wandelgroepen een 4-Daagse van 3, 5, 10 of 15 kilometer. Zoek mooi routes in de buurt uit, betrek de lokale ondernemers en maak er feestelijke afsluiting van. Zorg dat je voor die tijd T-shirts hebt besteld via Plan Je Event.  

 

9. NDC Festival 

De vierde dag nodigen we jullie uit om naar Arnhem te komen. Tijdens het WK Dames Volleybal organiseren we de Nationale Diabetes Challenge Finale! In het GelreDome gaan we met alle wandelaars uit heel Nederland er weer een mooi feest van maken waarbij de wandelaars 3, 5, 10 of 15 kilometer gaan wandelen en na afloop hun medaille uitgereikt krijgen. Uiteraard bouwen we daar nog een programma om heen en houden we rekening met de dan geldende maatregelen.  

 

10. Doorwandelen 

Met de finale in Arnhem sluiten we de Nationale Diabetes Challenge van dit jaar feestelijk af. Maar daarmee stopt het wandelen niet. Wij stimuleren de deelnemers vooral door te blijven wandelen, individueel of in de groep. Bekijk samen met de groep hoe ze deze nieuwe gezonde gewoonte vol kunnen houden en zichzelf blijven uitdagen.  

 

Enthousiast over de NDC? Schrijf je dan nu in voor één van de informatiebijeenkomsten of meld je locatie meteen aan.