Een laagdrempelige manier om mensen in beweging te brengen

15 februari 2022

Komende maanden gaan diverse professionals aan de slag met het organiseren van de Nationale Diabetes Challenge. Van de praktijkondersteuners tot een beweegcoach, iedereen kan een wandelgroep opstarten. Vandaag het verhaal van Gert, voorzitter van een Volleybalvereniging. Hij vertelt hoe de Nationale Diabetes Challenge vanuit het preventieakkoord bijdraagt aan de vitaliteit van de inwoners van Elst en Rhenen. En lees ook waarom Gea zo blij is met haar deelname.  

 

Samen met plezier bewegen

Gert van Burken is voorzitter van de Volleybalvereniging Musketiers in Elst en betrokken bij het Preventieakkoord*. Vanuit dit akkoord kwam de Nationale Diabetes Challenge op tafel. Omdat de Volleybalvereniging al jaren Vitaal Sporten aanbiedt, waarbij iedereen zonder lid te zijn van de vereniging onder begeleiding kan komen bewegen en allerlei sporten kan beoefenen, besloot Gert ook de Nationale Diabetes Challenge te gaan organiseren. Samen met Sportservice Rhenen hebben ze twee wandelgroepen opgezet in Elst en Rhenen.

“We willen met Vitaal Sporten en nu de Nationale Diabetes Challenge meer mensen in beweging brengen. Dat lukt goed, inmiddels wandelen er ruim 40 mensen met heel veel plezier mee en dat is waar we het voor doen. Waar we begonnen met 20 weken wandelen, wandelt het grootste gedeelte van de groep nu het hele jaar door. De deelnemers geven ook zelf aan dat de conditie verbeterd is. Waar ze aan het begin van de challenge hijgend boven op de berg aankwamen, was dat aan het eind niet meer zo, een prachtige opbrengst van deze beweeginterventie.” Aldus Gert.

 


"Waar ze aan het begin van de challenge hijgend boven op de berg aankwamen, was dat aan het eind niet meer zo, een prachtige opbrengst van deze beweeginterventie.”


 

Samenwerking specialisten

Gert doet dit allemaal niet alleen. “Ik werk nauw samen met Sportservice Rhenen, de gemeente, het gezondheidscentrum en de huisartsen. Maar er zijn ook wandelcoaches aangehaakt, zij helpen ons in de zomerperiode om de vakanties op te vangen. Het mooie is dat zij veel kunnen vertellen over de loophouding en wandeltechniek, maar ook veel weten over de natuur. Zo worden de wandelingen nog gevarieerder”.

Een van de deelneemsters is Gea. Zij werd door het Gezondheidscentrum doorverwezen naar de Nationale Diabetes Challenge omdat ze een verhoogd risico heeft op diabetes type 2. “In eerste instantie zag ik het niet echt zitten. Ik zag allemaal oudere mensen voor me en wist niet of ik daar wel bij zou passen. Maar ik vond wandelen heel lekker en samen is leuker dan alleen, dus toen heb ik de stap toch genomen om mee te gaan. Al snel was er een klik en vond ik het heel gezellig om wekelijks met de wandelgroep op pad te gaan. Dus voor iedereen die twijfelt: Geef het een kans, wandel twee of drie keer mee, je ervaart dan hoe gezellig het is en hoe lekker het is om te wandelen.”

 

IMG-20220208-WA0018

 

De groep staat voor elkaar klaar

Toen Gea een tia kreeg kon ze niet meer met de groep mee wandelen. Dat vond ze enorm jammer, want het wandelen deed haar zo goed en alleen wandelen ging nu niet meer. De groep heeft toen een rooster opgesteld zodat er dagelijks iemand met haar kon gaan wandelen. “Het is heel bijzonder hoe ze voor mij klaar staan en hoe groot de saamhorigheid is” zegt Gea. En dat staat wel symbool voor deze groep, de saamhorigheid en het warme sociale contact, het is echt een eenheid.

 


“Het is heel bijzonder hoe ze voor mij klaar staan en hoe groot de saamhorigheid is.”


 

De groep opsplitsen in verschillende niveaus was dan ook geen succes. “We doen het samen en houden rekening met elkaar” vertelt Frits. Hij is één van de wandelaars die inmiddels als vrijwilliger de groep begeleidt en mooie routes uitzet. “Wanneer iemand het niet bij kan houden, wandelen we wat rustiger en we stemmen de routes af op de mogelijkheden van de deelnemers. Inmiddels gaat het zo goed dat we alle bankjes voorbijlopen.”

Frits is vanaf dag één aangesloten bij de challenge. Hij wandelde wekelijks 30 minuten bij de fysiotherapeut op de loopband, toen hij daar gewezen werd op de Nationale Diabetes Challenge. Hij schreef zich in en begon ook steeds meer van zijn eigen omgeving te ontdekken. Inmiddels heeft hij zo’n beetje alle paadjes gehad en neemt hij de groep graag mee naar plekjes die niemand kent. “Dit is een mooie manier om in beweging te blijven en ervoor te zorgen dat mijn lichaam niet verder achteruitgaat. Het is nooit te laat om te beginnen.”

 


"Het is nooit te laat om te beginnen.”


 

Gert sluit zich hier graag bij aan en roept ook nieuwe organisatoren op om een wandelgroep te starten. “Ga het doen, het geeft echt een bevredigend gevoel om te zien wat het allemaal met de deelnemers doet op fysiek en mentaal vlak. Als ik één tip mag geven: zorg dat je het laagdrempelig houdt, ook financieel. Door aanspraak te maken op subsidies van de gemeente kunnen wij de kosten van de Nationale Diabetes Challenge dekken en brengen we meer mensen in beweging.”

 

Heb je interesse in het organiseren van de Nationale Diabetes Challeng bij jou in de buurt? Meld je hier aan voor de informatiebijeenkomst op 23 maart of meld je locatie direct aan.

* Het Nationaal Preventieakkoord richt zich op een gezonder Nederland in 2040. Het akkoord is gesloten met ruim 70 partijen, zoals patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportbonden, bedrijven, fondsen, onderwijs, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid. Het is gericht op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Voor deze thema´s zijn de ambities, doelen en maatregelen vastgelegd in een akkoord. Bron: VZinfo.nl