Kom als zorgprofessional samen met je patiënten in beweging

3 maart 2022

De organisatie van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) is weer in volle gang. Door heel Nederland zijn professionals uit de zorg, sport en/of welzijn aan de slag om wandelgroepen op te starten. Een van die groepen wordt al jaren begeleid door Bernadette, praktijkondersteuner bij het Eerstelijns Centrum Tiel. Tijd om haar eens te vragen waarom de NDC nou zo belangrijk is en wat het oplevert voor het Eerstelijns Centrum in Tiel. 

 

Samen in beweging 

“We organiseren hier in Tiel de Nationale Diabetes Challenge al sinds 2016. Een van mijn collega’s met het aandachtsgebied diabetes is ermee gestart. We waren toen al bezig om meer te gaan doen met de GLI, de Nationale Diabetes Challenge sloot daar als beweeginterventie perfect op aan. Ik kon het initiatief alleen maar toejuichen, want we vertellen onze patiënten dat ze meer moeten gaan bewegen, maar het motiveert veel meer als je samen in beweging komt. Ik nodig ze uit om een keer mee te wandelen, maar ze moeten wel zelf de eerste stap zetten.” vertelt Bernadette. 

 


“Het motiveert veel meer als je samen in beweging komt”  ~ Bernadette. 


 

Dat wandelen gebeurde in eerste instantie in de wijk. Marijke is een van de deelnemers met diabetes die ook eerst meeliep in de wijk. Voor Marijke is bewegen niet vanzelfsprekend, doordat Bernadette haar uitnodigde om samen te gaan wandelen wilde ze het wel een kans geven. Helaas merkte ze al snel dat ze niet goed mee kon komen met de groep en continue achteraan liep. Ze had het idee dat ze de groep ophield en haakte af. 

 

Een veilige omgeving om te wandelen 

“Marijke is een van de redenen geweest om te kijken naar een alternatieve locatie. Al snel kwamen we bij de voetbalclub uit. Rond het veld ligt een stoep waar prima op gewandeld kan worden. Lukt het even niet, dan kunnen deelnemers op de tribune uitrusten. De contacten met de voetbalclub waren er al en via de gemeente kregen we toestemming om daar wekelijks te wandelen” gaat Bernadette verder. 

Marijke haakt daar direct op in “dit was voor mij een super oplossing, ik kan nu, in een veilige omgeving rond het voetbalveld wandelen in mijn eigen tempo. Ik wandel nu wekelijks en soms lukt het zelfs om iemand in te halen. Voel ik me een dag niet zo fit, dan kom ik toch en kijk ik vanaf de tribune toe.” 

 


“Ik voel me veel soepeler en zit beter in mijn vel, dat komt allemaal door Bernadette en haar betrokkenheid” ~Marijke 


 

Sinds ze wekelijks meewandelt voelt ze zich veel soepeler en zit ze beter in haar vel. Ze heeft nu veel meer plezier in het wandelen en het heeft ervoor gezorgd dat ze is gaan zoeken naar manieren om ook binnen te kunnen bewegen. Inmiddels stapt ze, naast de wekelijkse wandelingen in de groep, regelmatig thuis op de hometrainer. “En dat komt allemaal door Bernadette en haar betrokkenheid” aldus Marijke. 

Bernadette kan dit alleen maar beamen. “Als praktijkondersteuner is het echt heel belangrijk om mee te wandelen met de groep. Zo houd je het laagdrempelig en motiveer je je patiënten om samen in beweging te komen en te blijven. Ik ben blij dat we in het Eerstelijns Centrum Tiel een huisarts en directeur hebben die enthousiast zijn over de NDC. Als je werkgever enthousiast is, probeer dan tijd te krijgen om het te organiseren, want alles naast je spreekuur organiseren is lastig. Zoek de samenwerking op met de huisarts en andere zorg- en beweegprofessionals, dan motiveer je elkaar en blijf je enthousiast."

 

Tiel (1)

 

Het succes van de Nationale Diabetes Challenge 

Wat het succes is van de NDC in Tiel volgens Bernadette. “De laagdrempeligheid, iedereen kan meedoen en bepaalt zelf hoeveel rondjes ze lopen. We stoppen niet na de finale, we lopen het hele jaar door, weer of geen weer. Als we na de finale zouden stoppen kunnen we in mei weer helemaal opnieuw beginnen, want dan is de conditie helemaal weg, dat is zonde.”  

Dat deze aanpak succesvol is, blijkt wel uit de nauwkeurige administratie van Marinus, de man van Marijke. Hij is vervend wandelaar en komt iedere week mee om Marijke te ondersteunen. Iedere wandeling wordt door hem genoteerd. Sinds dat Marijke uitgenodigd werd door Bernadette om mee te wandelen heeft ze al meer dan 1100 kilometer gewandeld, wat een prestatie!

 

Heb je interesse in het organiseren van de Nationale Diabetes Challeng bij jou in de buurt? Meld je hier aan voor de informatiebijeenkomst op 23 maart of meld je locatie direct aan en start een eigen wandelgroep.