Sucesvolle start Diabetes Challenge Nijverdal

22 juni 2022

In Nijverdal is dit jaar de Nationale Diabetes Challenge voor het eerst van start gegaan met een enthousiaste groep van 38 deelnemers. Zij trainen voor de 5 of 10 kilometer en wandelen iedere dinsdagavond onder leiding van leefstijlcoach Martijn Krabshuis van Fysiotherapie ZorgSaam Nijverdal-Hellendoorn. Hoe is het hen gelukt om in enkele maanden een aantrekkelijk aanbod op te tuigen en zoveel wandelaars te werven? Martijn: “Door de goede naam die we hebben opgebouwd, door enthousiasme uit te dragen en door persoonlijk contact.”

Oud militair Martijn behaalde in 2020 zijn leefstijlcoachdiploma bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Bij Fysiotherapie ZorgSaam begeleidt hij onder andere de groepen van de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Hij heeft ook het initiatief genomen om te starten met de Nationale Diabetes Challenge. Het is een van de wandelgroepen en Challenges die ZorgSaam aanbiedt, omdat veel mensen nu eenmaal liever wandelen met een doel. “In april sloten we de ‘Actief De Lente In Challenge’ af en na de NDC kunnen mensen weer trainen voor de Diepe Hel Holterberg wandeltocht eind oktober. Zo kan iedereen op zijn eigen niveau toewerken naar een doel en een topprestatie leveren.”

Werving van deelnemers
De instroom van nieuwe deelnemers ging vrij soepel. Martijn is ervan overtuigd dat de goede naam die ZorgSaam de afgelopen jaren heeft opgebouwd in de regio een succesfactor is. “We zijn een mooie praktijk, we staan goed aangeschreven en mensen weten dat we kwaliteit bieden.“ Veel deelnemers komen uit ons eigen klantenbestand. Via de groepen van de Gecombineerde Leefstijlinterventie, via de fysiotherapeuten en andere collega’s en via een speciale leefstijlnieuwsbrief hebben we mensen geënthousiasmeerd. Martijn is ook langs de huisartsenpraktijken in Hellendoorn en Nijverdal gegaan en heeft persoonlijk uitleg gegeven aan de praktijkondersteuners. Daarnaast is er een aantal aanmeldingen gekomen door een artikel in de plaatselijke krant.

Draagvlak
Het multidisciplinaire team van ZorgSaam besloot gezamenlijk om met de Nationale Diabetes Challenge te starten. Er lopen altijd enkele fysiotherapeuten en diëtisten van ZorgSaam mee die in de buurt wonen, dus er is veel draagvlak. Martijn: “We vinden het ook echt leuk! Natuurlijk moet er geld binnenkomen en moet ik betaald worden, maar de Nationale Diabetes Challenge en de GLi zien wij niet als verdienmodel. Wij hebben echt als doel om iets te doen voor de gemeente en de mensen hier. Natuurlijk hoop ik dat mensen aan het einde zeggen: Hé, die Martijn is een goede kerel. Ik ga eens kijken wat hij nog meer voor mij kan betekenen. De NDC kan een middel zijn om je eigen groepen vol te krijgen.” Daarnaast worden mensen bij de informatiebijeenkomst gewezen op het belang van goed schoeisel en de mogelijkheid om een loopanalyse te doen bij de ZorgSaam Lopers Company, waar een sportfysiotherapeut en verkoopadviseurs werken.

Mensen ondersteunen in eigen regie en gezondheid
Martijn benadrukt dat ZorgSaam het doel heeft om de gemeente Hellendoorn gezonder te maken en mensen te ondersteunen in de eigen regie en gezondheid. “Wat ik zelf heel leuk vind, is dat ik de ruimte heb gekregen van de praktijkhouders om twee keer een workshop ‘Bewust Gezond’ aan te bieden voor deelnemers waarin ik andere leefstijlthema’s behandel.” Deelnemers aan de Diabetes Challenge Nijverdal betalen €20 voor het 20-weekse programma. Dat is natuurlijk niet kostendekkend, maar met 38 deelnemers toch een mooie inkomstenbron. “Het levert ook een stukje commitment bij de deelnemers. Het is inclusief deelname aan het slotfestival en ze krijgen ze na iedere wandeling een kopje koffie. Je ziet dat mensen daar behoefte aan hebben. We wandelen tot 20:00 uur, maar soms is het zo gezellig en gaan de mensen pas om 20.45 uur naar huis.”

Nijverdal

ZorgSaam