Maak kennis met de Nationale Diabetes Challenge deelnemers

21 juli 2022

Jack de Wit, 65 jaar komt oorspronkelijk uit Nijmegen. In militaire dienst heeft hij de 4Daagse gelopen, toen liep hij met volle bepakking. 

“Ik heb een bucketlist met dingen die ik nog wil doen, nog een keer de 4Daagse lopen is daar één van, maar daar ben ik nog niet klaar voor. ” aldus Jack.

Na jaren in Nijmegen gewoond te hebben, is Jack na zijn pensioen verhuisd naar Wijchen. “Nu ik gepensioneerd ben merk ik dat ik uit moet kijken dat ik alleen maar op mijn kont zit.” Jack heeft sinds 2000 diabetes “Een paar weken na een ski-ongeluk begon ik heel veel water te drinken en naar de wc te gaan. De huisarts constateerde een te hoge bloedsuiker, diabetes type 2. Daar kreeg ik medicatie voor en een streng dieet. Dat dieet vond ik het ergste, ik ben een Bourgondiër en ineens mocht ik geen alcohol, vet en lekker eten meer. Daar had ik het zwaar mee, maar ik had geen keuze.”

De medicatie en het dieet werkte niet, bij een controle bleek de bloedsuikerwaarde nog hoger te zijn. “Ik moest direct naar de spoedeisende hulp. In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat het geen diabetes type 2, maar diabetes type 1 was. Mijn lichaam maakt geen insuline meer aan. Vanaf dat moment moest ik gaan spuiten. Bij de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik weer normaal kon gaan eten en echt wel weer eens een glaasje whisky mocht drinken. Maar ik moet er dan wel goed op letten wat het met mijn bloedsuikers doet en hoeveel insuline ik dan nodig hebt. Ook werd aangeraden om te gaan sporten.”

01 Jack NDC Deelnemer

Nieuwe mensen én omgevingen leren kennen

Sinds kort woont Jack met zijn vrouw in Wijchen. “Dit voorjaar las ik in de krant over de Nationale Diabetes Challenge. Na een bezoek aan de informatieavond hebben mijn vrouw en ik ons ingeschreven. Mijn vrouw is samen met mijn dochter al aan het trainen voor de 4Daagse, ik hoop dat ik hem volgend jaar kan gaan lopen. De Nationale Diabetes Challenge zorgt ervoor dat ik regelmatig wandel en het is ook gewoon erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen en onze nieuwe woonomgeving te ontdekken.”

Meedoen voor de gezondheid

De belangrijkste reden om mee te doen is voor Jack zijn gezondheid. “Bewegen is voor mensen met diabetes ontzettend belangrijk en ik ben blij dat ik dat op deze manier kan doen. Ik heb nog geen last van complicaties en dat wil ik graag zo houden!” Naast het wandelen gaat Jack ook nog regelmatig naar de sportschool, “maar dat voelt meer als moeten”.

“We wandelen nu iedere week 5 à 6 kilometer met 8 tot 12 mensen. Ik hoop dat er nog meer mensen aansluiten, want het is goed voor je gezondheid en ook nog eens erg gezellig!”

 

Benieuwd naar de verhalen van andere deelnemers, lees hier het verhaal van Wim Benard uit Epe.