Maak kennis met de Nationale Diabetes Challenge deelnemers

2 augustus 2022

De Nationale Diabetes Challenge is nog altijd volop bezig. Gedurende de 20 weken van de challenge volgen we een aantal deelnemers. Want er zijn genoeg mooie verhalen te vertellen! Maak kennis met Wim die meewandelt in Epe.

Wim is 69 jaar en woont al 30 jaar in Epe. Een aantal jaar geleden werd bij hem diabetes type 2 geconstateerd. Hij kwam direct in een team van zorgverleners terecht die samen met hem aan de slag gingen om ervoor te zorgen dat zijn diabetes onder controle kwam. Dit had niet direct het gewenste effect, maar door stapje voor stapje zijn leefstijl aan te passen lukt het hem om het gebruik van medicatie te voorkomen.

“Ik heb altijd een hekel gehad aan sport en bewegen en had echt een ongezonde leefstijl, op een gegeven moment woog ik 100 kilo! Toen ik een herseninfarct kreeg kwam pas echt het besef dat er iets moest veranderen.”

Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Wandelen vond Wim maar niks, dus stapte hij op de mountainbike. Als snel kwam hij erachter dat dat niet zijn sport was. “De Nationale Diabetes Challenge kwam op het juiste moment. Tijdens de informatieavond hoorde ik dat wandelen ervoor zorgt dat je je prettige in je vel gaat zitten en energieker voelt. Dat wilde ik! Ik heb me direct aangemeld.”

Van motivatie missen naar de kartrekker van de groep

Inmiddels loopt Wim al een aantal jaren mee en is hij de kartrekker van de groep, samen met 15 deelnemers bereid hij zich voor om tijdens het NDC Festival 10 kilometer te gaan lopen.

“Had ik het maar veel eerder gedaan! Ik voel me nu een stuk fitter en voel ook beter aan wanneer het even niet goed gaat met mijn lijf. Dan moet ik weer even streng zijn.”

04 Wim NDC deelnemer

Wim vindt het niet altijd makkelijk om de gezonde leefstijl vol te houden, soms smokkelt hij een dagje als er bijvoorbeeld een feestje is. “Maar de dag erna pak ik de gezonde leefstijl met gemak weer op. Ook heb ik een oude hobby weer opgepakt, kokkerellen. Maar nu met gezonde recepten. Daar kan ik echt van genieten.”

De wandelgroep is dé stok achter de deur

Voor Wim is de wandelgroep een echte stok achter de deur. “Ik wandel ook wel alleen, maar dat versloft snel, met de groep heb je een afspraak en dan zorg je dat je er bent. Het is ook veel gezelliger dan alleen wandelen, er heerst echt saamhorigheid in de groep, dat is fijn. Al het even niet zo lekker gaat, dan begrijpt iedereen dat, we steunen en motiveren elkaar.”

Benieuwd naar andere verhalen van deelnemers aan de NDC? Lees hier het verhaal van Adriana.