Meewandelen met Jack in Wijchen

1 september 2022

Tijdens de Nationale Diabetes Challenge volgen we een aantal deelnemers gedurende 20 weken. We spraken Jack aan het begin van de challenge en vroegen hem waarom hij meewandelt. Inmiddels zijn we al ruim over de helft van de NDC en wandelen we een avond mee met Jack in Wijchen.

Achter de apotheek verzamelt zich iedere donderdagavond een enthousiaste groep wandelaars. Er worden druk vakantie verhalen uitgewisseld en natuurlijk gepraat over het warme weer. De Nationale Diabetes Challenge wordt dit jaar voor de 6e keer in Wijchen georganiseerd door Wijchen Gezond, in samenwerking met verschillende zorgprofessionals en huisartsenpraktijken uit Wijchen. Jack is net naar Wijchen verhuisd en loopt voor het eerste jaar mee samen met zijn vrouw en dochter.

Wanneer de vier begeleiders zijn gearriveerd, is het tijd voor een korte warming-up. Daarna wordt de groep in vieren gesplitst op wandelniveau. Onderling wordt kort overlegd waar er vanavond heen gewandeld wordt en we vertrekken. We wandelen door Wijchen naar een mooi meer. Om mij heen hoor ik de verhalen van de succesvolle kookworkshop die Wijchen Gezond heeft georganiseerd voor de wandelaars. “Die gezelligheid vind ik erg belangrijk” vertelt Jack mij.

Jack de Wit portret

Jack is net terug van een bijzondere reis in Tanzania, een enorm avontuur. Terwijl we al wandelend zijn vakantie bespreken geeft hij aan dat hij even moet meten, “ik voel dat mijn bloedsuikerwaarde aan het zakken is” zegt hij. En inderdaad, hij heeft een hypo. Er komt snel een pakje Sultana’s uit de tas en hij wandelt rustig door. “Dat krijg je ervan als je niet eet voor je gaat wandelen”, mompelt Jack. Hij had nog niet gegeten omdat ze na de wandeling gaan bbq-en bij zijn dochter. Het valt mij op dat Jack zich niet van de wijs laat brengen door zijn diabetes en geen activiteiten uit de weg gaat. “Klopt, vanaf de dag van de diagnose ben ik alles gewoon blijven doen, dat vind ik echt belangrijk” zegt hij. “Toen ik een pomp kreeg werd het managen van mijn diabetes wel een stuk makkelijker en minder zichtbaar omdat ik niet steeds weer een spuit in mijn buik moest zetten. Niet dat ik mijn diabetes verborgen wil houden, ik ben er altijd open over geweest naar iedereen. Dat moet ook wel, want als ik een hypo krijg, moeten mensen wel weten wat er moet gebeuren.”

NDC wandelgroep Wijchen

Het wandelen met de NDC groep is intussen een echte gewoonte geworden van Jack, hij geniet ervan en merkt dat regelmatig bewegen hem goed doet. Zijn vrouw loopt ook iedere week mee om hem te steunen, “maar eigenlijk vind ik wandelen helemaal niet leuk” verklapt ze. Toch vindt ze het belangrijk om iedere week mee te doen, “hij gaat ook met mij mee zwemmen, daar vindt hij niks aan”.

De komende weken wandelen ze nog lekker door, op naar de NDC Finale in Arnhem!