Eerste Nationale Diabetes Challenge in Friesland

6 september 2022

FRANEKER - Op maandag 29 augustus liep René de Vries, wethouder sport en gezondheid van de gemeente Franeker, mee met de eerste wandelgroep van de Natioanale Diabetes Challenge in Friesland. Hij zou vergezeld worden door Bas van de Goor, maar die tot zijn grote spijt door omstandigheden deze wandeling aan zich voorbij laten gaan.

De Nationale Diabetes Challenge brengt op ruim 180 locaties in Nederland mensen in beweging door wekelijks te gaan wandelen en samen te werken aan een gezonde leefstijl. De afgelopen jaren bleek hoe succesvol deze leefstijlinterventie is voor mensen die niet zelf eenvoudig starten met (meer) bewegen. De Bas van de Goor Foundation organiseert voor de 7e keer op rij deze challenge. Waadhoeke is de eerste gemeente in Friesland die zich aansluit bij de Nationale Diabetes Challenge. “Beweegteam Waadhoeke maakt sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk door laagdrempelige activiteiten aan te bieden, de Nationale Diabetes Challenge sluit mooi op deze missie aan.” Aldus wethouder René de Vries.

“We hebben enorme vooruitgang gezien bij de deelnemers en de betrokkenheid is groot”, vertelt Jorick de Haan, van Beweegteam Waadhoeke. Remco den Dulk van Sport Fryslân ziet ook het enthousiasme van de deelnemers en is overtuigd van het succes van de Nationale Diabetes Challenge. “We gaan kijken hoe we volgend jaar meer wandelgroepen op kunnen zetten in de andere Friese gemeentes.”

NDC Wandelgroep Waadhoeke Franeker

Achtergrond Nationale Diabetes Challenge

Bewegen is belangrijk. Zeker voor mensen met diabetes. Wandelen kan altijd en op verschillende niveaus waardoor het voor iedereen een goede manier is om te starten met bewegen. Tijdens de Nationale Diabetes Challenge worden deelnemers met (pre)diabetes begeleid bij het wandelen vanuit een locatie die een zorg- of beweegprofessional opzet voor patiënten of cliënten van hun eigen praktijk. De Bas van de Goor foundation ondersteunt met materialen, communicatie en trainingsschema’s. Door wekelijks in een groep te wandelen, onder begeleiding werken de deelnemers aan hun gezondheid. Het

programma geeft ook voorlichting over een gezonde leefstijl. Daarnaast is het een sociale activiteit en leren wandelaars elkaar kennen.