4000 x trots!

2 oktober 2018

Wat zijn we trots! Niet eerder hadden we zoveel deelnemers, zoveel artikelen in lokale kranten, zoveel leuke reacties op social media en zoveel blije gezichten aan de finish. Oh, en niet eerder hadden we zo'n zonnige finale. Na twee jaar een NDC Festival in de stromende regen was 29 september 2018 in alle opzichten een stralende dag.

Op vrijdagmiddag stond een grote club vrijwilligers te popelen voor de deur van het Olympisch Stadion. We mochten er pas om 17.00u in en toen het hek voor ons openging barstte het opbouwgeweld direct los. Binnen no-time was het stadion omgetoverd tot een blauw-wit-rode feestlocatie met spandoeken, banners, vlaggen, marktkramen, 200 tafels, 400 banken, statafels, 1 km aan dranghek en buiten het hek nog eens 500 routebordjes. Wat een inzet van deze mensen!!

Een zee van witte shirts
Zaterdag in alle vroegte stond dezelfde club weer klaar voor de laatste voorbereidingen. Rond 09.00u druppelden de eerste deelnemers binnen en zo'n anderhalf uur later was het stadion gevuld met ca. 4000 witte BvdGF-shirts. Een prachtig gezicht als je even naar boven klom op de tribune. Al die mensen die wekenlang samen getraind hebben voor dit moment. Al die zorgverleners en buurtsportcoaches die mensen geholpen hebben om naar dit moment toe te leven. We waren nog niet eens gestart en nu al liep iedereen van de organisatie met en glimlach van oor tot oor.

Het vuur ontbrandt
De opening van het festival was spectaculair. André Feenstra, ambassadeur van de BvdGF was op vrijdagavond met een fakkel vanaf Nationaal Sportcentrum Papendal vertrokken en heeft de hele nacht gewandeld op weg naar het Olympisch stadion. Daar werd hij bij binnenkomst vergezeld door een aantal deelnemers met bijzondere verhalen, waaronder de oudste deelnemer van de NDC 2018, en Hester en Cees, die ooit het fundament van de NDC hebben gelegd in Nijkerk. Na een laatste ronde over de atletiekbaan mocht André samen met Bas het ‘Olympisch vuur’ aansteken. 
                       rhf180929-NDC_RH3_6419


NDC-ers in beweging
Bas van de Goor en wethouder Ivens van Amsterdam spraken de deelnemers toe en daarna was niemand minder dan Olga Commandeur (die we kennen van ‘Nederland in beweging’) uitgenodigd om de warming up te verzorgen. Nadat de spieren opgewarmd waren mochten deelnemers dan eindelijk van start voor hun slotafstand van 5, 10, 15 of 20 km. Even was het stadion weer leeg. Veel 5 km lopers hadden ergens een routebordje gemist en zichzelf nog eens extra uitgedaagd door ruim 7 km te lopen. Zo zie je maar dat we als mensen toch ook een beetje kuddedieren zijn, en gewoon achter elkaar aanlopen. Volgend jaar toch maar weer grotere routebordjes…
 

rhf180929-NDC_RH1_9473


Finishverhalen
De binnenkomst van de deelnemers was het hoogtepunt van de dag. Schaatser Annamarie Thomas, rolstoelbasketballer Barbara van Bergen, Olga Commandeur, Bas en een groep enthousiaste vrijwilligers reikten de medailles uit. Tranen van blijdschap en trots aan de finish, enthousiaste verhalen over de mooie route, dankbare woorden richting die lokale organisatoren. Een deelneemster uit Breda vertelde dat zij een paar maanden geleden geen 200 meter aan een stuk kon lopen, en nu de 5 km had volbracht, met rollator. En zo waren er nog zoveel meer mooie verhalen…
 

rhf180929-NDC_RH2_4280


Feest
Op het moment dat de grootste groep deelnemers binnen was in het Olympisch Stadion kwam Wolter Kroes optreden. Hij maakte er een echt feestje van. Rond 16.30u kwamen de laatste 20 km deelnemers binnen onder luid applaus van de vrijwilligers. Met dezelfde hoeveelheid energie waarmee zij opgebouwd hadden, de hele dag ondersteund hadden en alle deelnemers aangemoedigd hadden begonnen ze aan het opruimen van het hele terrein. In krap drie uur tijd zag het stadion er weer uit alsof er niets gebeurd was. 
 

rhf180929-NDC_RH1_9894


Met dank aan...
Er zijn ontzettend veel mensen om te bedanken. Met het risico dat we iemand vergeten doen we een poging: Natuurlijk die vrijwilligers, zonder wie een dag als deze echt niet mogelijk zou zijn. Wat een visitekaartje waren jullie! De organisatie van de Nationale Sportweek en het NOC*NSF, met wie we het festival samen hebben georganiseerd. Monique, die als wandelcoach uit Amsterdam onze routes heeft verzorgd. De gemeente Amsterdam, voor hun gastheerschap en de aanwezigheid van hun wethouder. Raimond Hof voor de fantastische aankleding. Ronald Hoogendoorn voor de prachtige foto’s die hij van en voor iedereen heeft gemaakt. Al onze partners en sponsoren, die voor financiële ondersteuning hebben gezorgd en aanwezig waren op het festivalterrein. Maar de aller-, allerbelangrijkste groep om te bedanken zijn tcoh wel de deelnemers voor hun enthousiasme en inzet, en de organisatoren die op meer dan 200 locaties in Nederland hebben ingespannen, vaak in hun eigen tijd, om mensen te motiveren om mee te (blijven) doen. Wij hopen dat voor deze laatste groep het gevoel aan de finish net zoveel als een beloning voor al hun inspanning voelt als dat dat voor ons deed.

Walk on!
Zoals zaterdag aangekondig gaan we door. Natuurlijk! Volgend jaar hopen we u met nog meer mensen te zien in Den Haag. We gaan aan de slag met de voorbereidingen en houden u op de hoogte. Tot snel!