Over de Nationale Diabetes Challenge 2021

Bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijker dan ooit. Het maakt ons o.a. weerbaarder tegen virussen, zoals corona. Daarnaast zorgt regelmatig bewegen ervoor dat je lekker in je vel zit, je meer energie hebt en is het beter voor je (bloedsuiker)waarden! Kom jij samen met ons in beweging?

Bewegen met diabetes type 2

Bewegen is goed voor iedereen, maar al helemaal voor mensen met diabetes type 2. Het kan ervoor zorgen dat je minder medicatie nodig hebt en gewicht verliest. In beweging komen met diabetes type 2 is echter best een uitdaging. Daarom ondersteunen wij – samen met lokale zorg-, sport- en welzijnsprofessionals – mensen met diabetes bij het in beweging komen en blijven. Onderzoek laat namelijk zien dat daar behoefte aan is, juist door corona! De Nationale Diabetes Challenge (NDC) biedt een kant-en-klaar stappenplan om samen te werken aan meer bewegen en een gezondere leefstijl.

Wat is de Nationale Diabetes Challenge?

De NDC is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen vanaf juni 2021 ongeveer 20 weken lang samen met hun zorgverlener, welzijnsprofessional en/ of buurtsportcoach één keer per week in eigen buurt. De wekelijkse wandelingen starten naar verwachting in de eerste week van mei. Samen trainen deelnemers toe naar de feestelijke finale op 25 september 2021.

Vanwege de maatregelen rondom Covid-19 organiseren we in 2021 naast de reguliere NDC ook een NDC Light. In september start de NDC Light. Deelnemers wandelen ongeveer 10 weken en sluiten de wandelingen af op zaterdag 13 of zondag 14 november 2021. Dan is het ook Werelddiabetesdag. 

Deelnemers ervaren middels de NDC op een veilige en gezellige manier wat het effect is van bewegen op hun gezondheid en diabetes. Gedurende de wandelingen is er ook aandacht voor andere leefstijlfactoren dan bewegen. Deelnemers zijn stap voor stap op weg naar een gezonde toekomst.

Bewegen is goed voor iedereen! Daarom nodigen we niet alleen mensen met diabetes uit om mee te doen aan de NDC en de NDC Light, maar is iedereen welkom om mee te wandelen.

Onderzoek laat onder andere zien dat de deelnemers na de NDC zich fitter en energieker voelen, in gewicht afvallen en minder medicatie nodig hebben. Bovendien ervaren zij dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is. Dat motiveert uiteindelijk om ook in beweging te blijven! Bekijk hier alle onderzoeksresultaten.

Hoe doe je mee?

Zorg-, sport- en welzijnsprofessionals uit de wijk melden zich hier aan. Na aanmelden krijg je toegang tot een eigen, lokale NDC website, vanuit waar je ondersteunt wordt gedurende de hele Nationale Diabetes Challenge. Daarnaast ontvang je een communicatiepakket, waarmee je deelnemers voor jouw wandelingen kunt werven. Wil je meer informatie ontvangen over het organiseren van je eigen wandel challenge? Stuur een mail naar ndc@bvdgf.org.

Mensen met (een risico op) diabetes melden zich hier vanaf het voorjaar 2021 aan voor een wandellocatie in eigen buurt. Gedurende het jaar komen er steeds meer locaties bij. Houd deze pagina dus goed in de gaten. Tot die tijd kun je vast zelfstandig aan de slag met het online wandelprogramma: Jouw Wandeluitdaging.

Veilig en gezond samen wandelen

Om de wandelingen veilig en gezond te laten verlopen, wordt er altijd rekening gehouden met de laatst geldende coronamaatregelen. De Bas van de Goor Foundation houdt lokale organisatoren op de hoogte van deze maatregelen en deelt tips om binnen de maatregelen die er zijn toch de NDC voort te zetten. De lokale organisator van de Diabetes Challenge geeft naar eigen zeggen invulling aan de wekelijkse wandelingen. 

Uit de opgedane ervaring van de NDC 2020 weten we dat er altijd wel een oplossing valt te bedenken om samen in beweging te blijven en elkaar daarin te motiveren en inspireren! 

Vragen?
Voor al je vragen, verhalen en opmerkingen over de Nationale Diabetes Challenge kun je bij ons terecht via ndc@bvdgf.org.