De Nationale Diabetes Challenge brengt beweging in de praktijk

Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC) verbetert de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) de kwaliteit van leven van mensen met en zonder diabetes. Door middel van wekelijkse wandelingen werken deelnemers samen met zorg- en sportprofessionals aan een gezonde leefstijl. Brengt u ook beweging in de praktijk? Schrijf u in voor de NDC 2019.

Wat is de NDC?
De Nationale Diabetes Challenge is een 20 weken durend wandelevenement dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbetert. Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorg- en sportprofessionals wekelijks een wandeling. In kleine stappen trainen deze professionals samen met de deelnemers tot de Nationale Diabetes Challenge Week van 25 t/m 28 september 2019. Het doel van deze week is om vier dagen achtereen te wandelen. U wandelt drie dagen in eigen omgeving. De vierde dag wandelt u de laatste kilometers samen met alle deelnemers uit het land tijdens het NDC Festival. Het NDC festival vindt plaats op 28 september 2019 in Den Haag.

“De Nationale Diabetes Challenge is een 20 weken durend wandelevenement dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbetert”

ndc finale small2

De NDC in de afgelopen jaren

In 2015 begon de NDC bescheiden, maar vanaf 2016 is het aantal deelnemers flink toegenomen. Van 125 deelnemende locaties in 2016 groeiden we naar 204 deelnemende locaties in 2018. Van een zorggerichte interventie gingen we naar een wijkgerichte samenwerking met aandacht voor persoonsgerichte zorg. Op het NDC Festival 2018 wandelden zo'n 4000 mensen de afsluitende kilometers. De afgelopen drie jaar zijn er dankzij de NDC al 10.000 mensen in beweging gebracht! We zagen (en zien) erg veel enthousiasme bij zowel de deelnemende zorg- en professionals als bij de wandelaars. Duidelijk is dat de NDC veel positieve resultaten oplevert.

Wij doen al 3 jaar lang onderzoek naar de effecten van wandelen op somatische en psychische gezondheid. Hieronder een kleine greep uit de effecten van de NDC 2017:

 • De kwaliteit van leven van de deelnemers verbetert significant. Zij zitten vaak beter in hun vel en hebben meer energie in het dagelijkse leven;
 • Van de mensen met een verminderd welbevinden en daarmee een verhoogd risico op een depressie, verbeterde 59% naar een goed welbevinden na hun deelname aan de NDC;
 • Deelnemers voelen zich beter in staat om met hun ziekte om te gaan. Dit zien we terug in een verbeterde bloedglucoseregulatie;
 • Deelnemers geven aan niet alleen meer te gaan bewegen maar besteden ook meer aandacht aan ander gezondheidsgedrag, zoals gezonde voeding;
 • Er is een significante afname in lichaamsgewicht, BMI, en heup- en buikomvang;
 • Een aantal deelnemers mochten tijdens de NDC het medicatiegebruik verminderen of zelfs geheel stopzetten;
 • 80% van de deelnemers heeft sociale contacten overgehouden aan de NDC. Het wandelen in een groep motiveert hen om door te gaan. Ook op de dagen waar het in het verleden niet lukte om de deur uit te gaan.

Deze resultaten geven aan dat de NDC op een laagdrempelige manier een bijdrage kan leveren aan een gezonde leefstijl en een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Bekijk hier alle onderzoeksresultaten van de NDC 2017. De onderzoeksresultaten van 2018 worden binnenkort bekend gemaakt. Lees hier wat de BvdGF aan onderzoek doet tijdens de NDC 2019. Voor vragen over het onderzoek kunt u onze collega Hannah mailen.

“De NDC levert op een laagdrempelige manier bijdrage aan een gezonde leefstijl en een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes”

En in 2019?
Onze ambitie is om de NDC elk jaar groter te maken, zodat nog meer mensen de positieve effecten kunnen ervaren. We willen zoveel mogelijk mensen in beweging brengen! We starten daarom in januari met de online informatiebijeenkomsten voor de challenge in 2019. Tijdens deze bijeenkomsten nodigen we zorg- en sportprofessionals uit om zich te laten informeren over wat deelname aan de NDC inhoudt. En vooral wat het oplevert. Tijdens de interactieve bijeenkomst staan thema's als persoonsgerichte zorg, de psychologie van motiveren en werken in multidisciplinaire teams centraal. De bijeenkomsten vinden online plaats op 17 en 24 januari. Meld u hier aan voor de informatiebijeenkomst.

Meedoen met NDC 2019
Aanmelden voor deelname aan de NDC 2019 is al mogelijk! Meld u hier aan als organisator of deelnemer voor de Nationale Diabetes Challenge van 2019.

“Zet ook de stap naar een gezonder leven en schrijf u in voor de NDC 2019”

Voor de deelnemers zijn momenteel nog weinig wandellocaties beschikbaar. In de loop van de maand maart verwachten we dat meer lokale challenges zichtbaar zullen worden. Als deelnemer kunt u dan nog eens kijken of er ook in uw omgeving een lokale Diabetes Challenge wordt georganiseerd.

Van start tot finish
Nog eens alles op een rijtje.

 • Heeft u interesse om de challenge in uw omgeving te organiseren, maar ontvangt u graag meer informatie? Op 17 en 24 januari vinden de online informatiebijeenkomsten plaats. Inschrijven kan hier.
   
 • Enthousiast en voldoende geïnformeerd? Meld u aan voor de NDC 2019 kan! U ontvangt een eigen website en communicatiematerialen.
   
 • U kunt nu beginnen met het vinden van partners. Partners ondersteunen u bij het organiseren van de challenge. Denk aan een samenwerking tussen de lokale sportservice, zorggroep en welzijnsorganisatie.
   
 • Vervolgens kunt u starten met het werven van deelnemers. Deelnemers kunnen zich via deze link inschrijven.
   
 • Het wekelijks wandelen kan beginnen! Wandel vanaf april/mei 20 weken samen voor een gezonde leefstijl.
   
 • Eind september vindt de wandelvierdaagse plaats. Wandel drie dagen samen in de buurt en sluit de challenge landelijk af tijdens het NDC Festival in Den Haag. Tijdens het NDC Festival op 28 september wandelt u met alle deelnemers de laatste kilometers van de NDC. Benieuwd hoe het festival er afgelopen jaar aan toe ging? Bekijk hier de aftermovie van het NDC Festival 2018.

De Nationale Diabetes Challenge richt zich in eerste instantie op mensen met diabetes. Maar ook mensen zonder diabetes zijn van harte welkom om aan de challenge deel te nemen!

“Ook mensen zonder diabetes zijn van harte welkom”

Bekijk in onderstaande film de ervaringen van deelnemers tijdens de Nationale Diabetes Challenge in 2017.

Over de BvdGF 
De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Sinds 2006 organiseert de stichting diverse sport- en beweegactiviteiten om mensen met diabetes te informeren over de positieve effecten van sport en bewegen, ze de positieve effecten te laten ervaren en ze te inspireren tot een sportief leven met diabetes. Meer informatie over de BvdGF en haar activiteiten vindt u op www.bvdgf.org.