De Nationale Diabetes Challenge brengt mensen in beweging

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Tijdens de NDC werken mensen met diabetes samen met hun zorgverlener aan een betere kwaliteit van leven. Want wandelen maakt fitter en vrolijker.

Wat is de NDC?
Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorgverleners (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen en buurtsportcoaches) wekelijks een wandeling voor mensen met diabetes. Zo helpen ze hen op weg naar een gezonde leefstijl. In kleine stappen trainen de deelnemers, samen mét hun zorgverlener, ca 20 weken voor de Nationale Diabetes Challenge Week eind september. De doelstelling is om in die week vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in uw eigen omgeving en de laatste dag (zaterdag 28 september 2019) op het NDC Festival waar alle deelnemers uit het hele land de laatste kilometers afleggen en finishen.

Een wandelavond in Renkum

De NDC in de afgelopen jaren
In 2015 begon de NDC bescheiden, maar vanaf 2016 nam het aantal deelnemers een flinke vlucht. Van 125 deelnemende locaties in 2016 groeiden we naar 204 deelnemende locaties in 2018. Op het slotfestival wandelden zo'n 4000 mensen de afsluitende kilometers. We zagen (en zien) erg veel enthousiasme bij zowel de deelnemende zorgprofessionals als bij wandelaars zelf. Duidelijk is dat het project veel positieve resultaten oplevert. Deelnemers worden gezonder, fitter en voelen zich mentaal veel beter. Maar de NDC levert ook veel werkplezier op voor de deelnemende zorg- en sportprofessionals. U leest er hieronder meer over.

En in 2019?
Onze ambitie is om de NDC elk jaar groter te maken. Daarom starten we in december alweer met de informatiebijeenkomsten voor de challenge in 2019. Tijdens zo'n bijeenkomst nodigen we zorg- en sportprofessionals uit om zich te laten informeren over wat deelname aan de NDC inhoudt. En vooral wat het oplevert.Tijdens de interactieve bijeenkomst staan thema's als persoonsgerichte zorg, de psychologie van motiveren en werken in multidisciplinaire teams centraal. 

Resultaten van de NDC
Het grootste succes was afgelopen jaren niet het aantal mensen dat meedeed, maar vooral het resultaat dat het wandelen deze mensen had opgeleverd. Slechts een paar voorbeelden:

  • In het kort: de somatische en psychologische gezondheid van de deelnemers verandert ten positieve;
  • Buik- en heupomvang van deelnemers nam gemiddeld met meer dan 4 cm af;
  • Voor veel mensen werd de medicatie (drastisch) verminderd en soms zelfs stopgezet;
  • De deelnemers hadden heel veel plezier in het wandelen met een groep. Na de challenge gaven ze hun leven een hoger cijfer dan daarvoor. Van de mensen met verhoogd risico op een depressie had 59% dit na de challenge niet meer; 
  • 88% van de mensen wandelt door na de challenge.

rh171001_BvdGF__DSC7005

Vanwege dit succes willen we van de NDC een jaarlijks terugkerend iets maken. U kunt het beknopte verslag van de onderzoeksresultaten van 2016 en 2017 hier downloaden. De resultaten van het onderzoek dat we deden in 2018 volgen zo snel mogelijk. 

Resultaten NDC 2016
Resultaten NDC 2017

Kan ik meedoen?
In 2019 organiseren we weer een NDC. In de winter (dec 2018 - feb 2019) richten wij ons op zorgverleners. We proberen huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten etc enthousiast te maken om in hun woonplaats een Diabetes Challenge te organiseren. We verwachten dat in de loop van de maand maart deze lokale challenges zichtbaar zullen worden op onze website. Dan kunt u dus kijken of er ook in uw omgeving een Diabetes Challenge georganiseerd wordt. In de maanden maart en april gaan de lokale organisatoren deelnemers werven en rond 1 mei verwachten we dat de trainingen gaan starten. Dan wordt het ook weer wat beter weer en wat langer licht, dus dat is een mooi moment om naar buiten te gaan. 

Dit project richt zich in eerste instantie op mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes zijn van harte welkom.

Bekijk in onderstaande film de ervaringen van deelnemers tijdens de nationale diabetes challenge in 2017.
 

 

Projectplan
Bent u zorgprofessional en heeft u interesse om lokaal een challenge te organiseren? Download dan hier alvast het projectplan van 2018. U krijgt dan alvast een indruk van hoe het opzetten van een lokale diabetes challenge werkt. Bent u patiënt? Vraag of uw zorgcentrum of praktijk ook meedoet. Nog niet? Vertel ze dan gerust over de NDC! Bekijk hier de informatie over het onderzoek dat wij uitvoeren.

Over de BvdGF
De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. In dat kader organiseert de stichting sinds 2006 al diverse sport- en beweegactiviteiten om mensen met diabetes te informeren over de positieve effecten van sport en bewegen, ze deze effecten te laten ervaren en ze te inspireren tot een sportief leven met diabetes. Voormalig topvolleyballer Bas van de Goor is de drijvende kracht achter de stichting. Na zijn diagnose diabetes type 1 in 2003 ondervond hij persoonlijk wat de positieve effecten van een actieve leefstijl op een leven met diabetes zijn. Die ervaringen zijn de afgelopen jaren gedeeld met vele mensen met diabetes en in 2016 viert de BvdGF alweer haar 10-jarig jubileum. De Nationale Diabetes Challenge maakt een belangrijk onderdeel uit van dit jubileum. Meer informatie over de BvdGF en haar activiteiten vindt u op www.bvdgf.org.