Over de Nationale Diabetes Challenge

Bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijker dan ooit. Het maakt ons o.a. weerbaarder tegen virussen, zoals corona. Daarnaast zorgt regelmatig bewegen ervoor dat je lekker in je vel zit en meer energie hebt. En het is beter voor je (bloedsuiker)waarden! Wandel jij met ons mee?

Wat is de Nationale Diabetes Challenge?

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen ongeveer 20 weken lang één keer per week in eigen buurt. Zij worden hierbij begeleid door een professional uit de zorg, sport en/of welzijn. De wandelingen starten eind april/begin mei 2022. Samen trainen deelnemers toe naar de feestelijke finale op 24 september. Als het kan sluiten we met alle deelnemers uit het hele land de Challenge af op het NDC Festival. 

Door de NDC ervaren deelnemers op een veilige en gezellige manier dat bewegen goed is voor hun gezondheid en diabetes. Tijdens het wandelen worden ook andere gezondheidsthema's besproken, zoals voeding, ontspanning en slaap.

Bewegen met diabetes type 2

Bewegen is goed voor iedereen, maar al helemaal voor mensen met diabetes type 2. Het kan ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt en gewicht verliest. De eerste stap kan alleen best moeilijk zijn. Daarom helpen wij mensen met diabetes om in beweging te komen. Met de Nationale Diabetes Challenge komen deelnemers samen stap voor stap in beweging door te wandelen en te werken aan hun gezondheid. Meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge heeft vele voordelen.

Benieuwd wat het jou als wandelaar kan opleveren? Bekijk deze pagina.

Wil je weten wat het jou als professional op kan leveren? Klik dan hier. Of bezoek onze onderzoekspagina en bekijk de resultaten van het onderzoek naar de NDC.

Hoe doe je mee?

Wandelaars kunnen zich hier aanmelden voor een wandellocatie in de buurt. Zoek op jouw woonplaats of postcode en schrijf je in bij de locatie van jouw keuze. Geen locatie bij jou in de buurt? In de loop der tijd zullen er steeds meer wandellocaties verschijnen. Houd de website dus goed in de gaten. Of vraag bijvoorbeeld aan je huisarts om mee te doen.

Zorg-, sport- en welzijnsprofessionals kunnen zich hier aanmelden als wandellocatie. Na aanmelding krijg je toegang tot een eigen, lokale NDC website. Vanuit hier word je door de Bas van de Goor Foundation ondersteund gedurende de hele Challenge. Daarnaast ontvang je een communicatiepakket waarmee je deelnemers voor jouw wandelgroep(en) kunt werven. 

Bekijk onderstaande video van Stichting SportSupport Kennemerland voor een mooi voorbeeld van het organiseren van een lokale Diabetes Challenge. 


Bron: Stichting SportSupport Kennemerland

Veilig en gezond samen wandelen

Om de wandelingen veilig te laten verlopen, wordt er altijd rekening gehouden met de laatst geldende coronamaatregelen. De Bas van de Goor Foundation houdt lokale organisatoren op de hoogte van deze maatregelen en deelt tips om binnen de maatregelen die er zijn toch de NDC voort te zetten. De lokale organisator van de Nationale Diabetes Challenge geeft naar eigen inzicht invulling aan de wekelijkse wandelingen. 

Uit de opgedane ervaring van de NDC 2021 weten we dat er altijd wel een oplossing te bedenken valt om samen in beweging te blijven en elkaar daarin te motiveren en inspireren! 

Vragen?
Voor al je vragen, verhalen en opmerkingen over de Nationale Diabetes Challenge kun je bij ons terecht via ndc@bvdgf.org.