De Nationale Diabetes Challenge brengt mensen in beweging

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland.

Wat is de NDC?
Met ondersteuning van de BvdGF organiseren de lokale zorgprofessionals (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen) een lokale wandel challenge om de mensen te helpen bij het regie nemen over hun gezondheid. In 16 tot 20 weken wordt er wekelijks één keer gezamenlijk gewandeld. In kleine stappen trainen deelnemers en zorgprofessionals samen tot de Nationale Diabetes Challenge Week van 27 t/m 30 september 2017. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en trainingsopbouw is de doelstelling om in die week vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in uw lokale omgeving en de laatste dag (30 september) op een centrale lokale in Nederland waar alle deelnemende Challenges gezamenlijk de laatste kilometers afleggen en finishen op het Challenge Diabetes Festival.

De NDC in 2016
De doelstelling van de BvdGF was in 2016 om op 100 locaties een lokale diabetes challenge te starten en daarbij minimaal 2.000 mensen met diabetes in beweging te brengen. Deze doelstelling werd ruimschoots gehaald. Op 15 oktober liepen 3131 mensen mee op het Challenge Diabetes Festival bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Van hen hadden er zo'n 2700 verspreid over 125 locaties in Nederland getraind. De overige mensen kwamen bijvoorbeeld als supporter op het slotfestival meewandelen. Een enorm succes!

En in 2017?
Na het succes van 2016 gaan we natuurlijk door. Onze doelstelling is om in 2017 minimaal 5000 mensen met diabetes in beweging te brengen door de NDC. Liefst gaan we zelfs voor 10.000. Daar hebben we uw hulp hard bij nodig.

Resultaten van de NDC
Het grootste succes was afgelopen jaar niet het aantal mensen dat meedeed, maar vooral het resultaat dat het wandelen deze mensen had opgeleverd. Bijna elke deelnemer viel af, voor veel mensen werd de medicatie drastisch verminderd en soms zelfs stopgezet en de deelnemers hadden heel veel plezier in het wandelen met een groep. Veel groepen gaven na het festival aan door te blijven wandelen. Vanwege dit succes willen we van de NDC een jaarlijks terugkerend iets maken. U kunt het beknopte verslag van de onderzoeksresultaten hier downloaden:
Resultaten NDC 2016

Kan ik meedoen?
In 2017 organiseren we weer een NDC. In januari en februari richten wij ons op zorgverleners. We proberen huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten etc enthousiast te maken om in hun woonplaats een Diabetes Challenge te organiseren. We verwachten dat in de loop van de maand maart deze lokale challenges zichtbaar zullen worden op onze website. Dan kunt u dus kijken of er ook in uw omgeving een Diabetes Challenge georganiseerd wordt. In de maanden maart en april gaan de lokale organisatoren deelnemers werven en rond 1 mei verwachten we dat de trainingen gaan starten. Dan wordt het ook weer wat beter weer en wat langer licht, dus dat is een mooi moment om naar buiten te gaan. We zijn op dit moment druk met het uitwerken van alle plannen, dus vragen nog even uw geduld voor we details kunnen prijsgeven.

Dit project richt zich in eerste instantie op mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes zijn van harte welkom.

Bekijk in onderstaande film de ervaringen van zorgverleners en deelnemers tijdens de Stadshagen Diabetes Challenge van 2015 in Zwolle.

Nationale Diabetes Challenge promo 2017

Projectplan
Bent u zorgprofessional en heeft u interesse om lokaal een challenge te organiseren? Download dan hier het  projectplan van 2017 en lees hoe u een lokale diabetes challenges kunt opzetten. Bent u patiënt dan kunt u uw zorgprofessional attenderen op de NDC of zelf een wandelgroep starten.

Over de BvdGF
De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. In dat kader organiseert de stichting sinds 2006 al diverse sport- en beweegactiviteiten om mensen met diabetes te informeren over de positieve effecten van sport en bewegen, ze deze effecten te laten ervaren en ze te inspireren tot een sportief leven met diabetes. Voormalig topvolleyballer Bas van de Goor is de drijvende kracht achter de stichting. Na zijn diagnose diabetes type 1 in 2003 ondervond hij persoonlijk wat de positieve effecten van een actieve leefstijl op een leven met diabetes zijn. Die ervaringen zijn de afgelopen jaren gedeeld met vele mensen met diabetes en in 2016 viert de BvdGF alweer haar 10-jarig jubileum. De Nationale Diabetes Challenge maakt een belangrijk onderdeel uit van dit jubileum. Meer informatie over de BvdGF en haar activiteiten vindt u op www.bvdgf.org.