Waarom lokaal een Diabetes Challenge organiseren

Meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge levert veel op voor zowel de deelnemers als de lokale organisatoren.

Wat levert de NDC op voor de deelnemers?

De eerste stap naar meer bewegen kan best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin in een rol. De NDC speelt in op deze beweegbelemmeringen en helpt deelnemers toch de eerste stap te zetten:

  • Het wekelijks samen wandelen onder begeleiding van professionals biedt de deelnemers een veilige opstap naar bewegen, waarna zij meer vertrouwen in zichzelf en eigen lichaam krijgen.
  • Deze positieve ervaring maakt dat deelnemers gemotiveerd zijn te willen blijven werken aan hun gezondheid. De NDC biedt de deelnemers de mogelijkheid niet alleen meer te bewegen, maar ook te werken aan andere leefstijlfacetten.
  • Daarnaast wordt deelname aan de NDC vooral als heel gezellig ervaren en gezien als stok achter de deur om wekelijks de wandelschoenen aan te trekken. 

Bekijk onderstaande video waarin deelnemers hun ervaring delen.

Onderzoek onderbouwt bovengenoemde ervaringen. De resultaten van drie jaar onderzoek naar de NDC laten zien dat wekelijks samen wandelen een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid van de deelnemers. Deelnemers vallen af, zitten beter in hun vel en hebben vaak minder medicatie nodig. Daarnaast rapporteren deelnemers een betere kwaliteit van leven na hun deelname. Bekijk onze onderzoekspagina voor meer informatie over wat de NDC allemaal teweeg brengt. 

Wat levert de NDC op voor de professionals?

De NDC stimuleert professionals vanuit verschillende disciplines om de handen ineen te slaan en integraal samen te werken in de wijk. Deze samenwerking levert niet alleen positieve effecten op bij de deelnemers, maar levert ook die zorg-, sport- en welzijnsprofessionals veel op. Volgens de professionals levert de NDC hen het volgende op:

  • Een verbeterde interdisciplinaire aanpak op gezondheid en preventie. De NDC is een concreet project en biedt professionals handvatten om direct mee aan te slag te gaan;
  • Een ander gesprek tussen zorgverleners en patiënten;
  • Energie! Samen wandelen met mensen en professionals in de wijk is vooral heel gezellig en gaaf, omdat je direct resultaat ziet;
  • Onderdeel uitmaken van een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven. Het resultaat levert gespreksbewijs op in de onderhandeling met zorgpartners en -verzekeraars.

In onderstaande video delen professionals die mee hebben gedaan aan de NDC hun ervaring.