Waarom de Nationale Diabetes Challenge?

In heel het land faciliteren en motiveren we zorg-, beweeg- en welzijnsprofessionals om mensen met diabetes in beweging te brengen. Want bewegen is goed voor je gezondheid, zeker voor mensen met diabetes. En het starten met bewegen kan soms lastig zijn voor mensen, maar door samen te gaan wandelen, maken we het voor hen makkelijker. De Nationale Diabetes Challenge (NDC) starten diverse professionals wandelgroepen die begeleid worden om 20 weken aan de wandel te gaan. De wandelingen worden ondersteund door een programma om thema’s die te maken hebben met leefstijl bespreekbaar te maken. Door aan die thema’s en de gezondheid te werken, levert het voor zowel de wandelaars als jou als organisator veel op.

Wat levert de NDC op voor de deelnemers?

De eerste stap naar meer bewegen kan voor iemand best lastig zijn. Het gebrek aan motivatie, tijd, geld en/of vertrouwen in het eigen lichaam spelen hierin vaak een rol. De NDC speelt in op deze beweegbelemmeringen en helpt deelnemers toch de eerste stap te zetten:

  • Het wekelijks samen wandelen onder begeleiding van een professionals biedt de deelnemers een veilige opstap naar bewegen, waarna zij meer vertrouwen in zichzelf en eigen lichaam krijgen.
  • Deze positieve ervaring motiveert deelnemers om te blijven werken aan hun gezondheid. De NDC biedt de deelnemers de mogelijkheid om zowel meer te bewegen, als te werken aan andere leefstijlfacetten.
  • Daarnaast wordt deelname aan de NDC vooral als heel gezellig ervaren en gezien als stok achter de deur om wekelijks de wandelschoenen aan te trekken. 

Onderzoek onderbouwt bovengenoemde ervaringen. De resultaten van drie jaar onderzoek naar de NDC laten zien dat wekelijks samen wandelen een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid van de deelnemers. Deelnemers vallen af, zitten beter in hun vel en hebben vaak minder medicatie nodig. Daarnaast geven deelnemers aan een betere kwaliteit van leven te hebben na hun deelname. Bekijk onze onderzoekspagina voor meer informatie over wat de NDC allemaal teweegbrengt. 

Wat levert de NDC op voor jou als professional?

De NDC brengt professionals vanuit verschillende disciplines samen om de handen ineen te slaan en integraal samen te werken in de wijk. Deze samenwerking zorgt niet alleen voor positieve effecten bij de deelnemers, maar levert ook de zorg-, sport- en welzijnsprofessionals veel op:

  • Een verbeterde interdisciplinaire aanpak op gezondheid en preventie. De NDC is een concreet project en biedt professionals handvatten om direct mee aan te slag te gaan. De zorgprofessional verwijst (en organiseert of loopt evt. zelf deels mee), beweegspecialisten begeleiden de groep. Zo heeft iedereen zijn eigen rol.
  • Een ander gesprek tussen zorgverleners en patiënten.
  • Energie! Samen wandelen met deelnemers en professionals in de wijk is vooral heel gezellig en gaaf, omdat je direct resultaat ziet.
  • Onderdeel uitmaken van een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Het resultaat levert gespreksbewijs op in de onderhandeling met zorgpartners en -verzekeraars.

Ben je enthousiast geworden en wil je een wandelgroep starten? Meld je hier aan als NDC locatie!

Benieuwd hoe een professionals het organiseren van de NDC heeft ervaren? Bekijk onderstaande video.


Bron: Salut Welzijn Hof van Twente